Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Dikke plussen op Damrak na akkoord fiscal cliff

Beursupdate: Dikke plussen op Damrak na akkoord fiscal cliff
2 jan 2013 om 10:59

Het Damrak heeft vanochtend de dikke openingswinst van 2013 weten vast te houden. Beleggers reageren opgelucht nadat de Verenigde Staten een groot deel van de fiscal cliff hebben vermeden.

 

De AEX stijgt 1,8 procent naar 349,08 punten, in lijn met de winsten van 1,6 procent voor Londen en 1,9 procent voor Frankfurt. Milaan gaat in Europa aan kop met 2,5 procent winst en volgens Bloomberg koersen daalt de Italiaanse 10-jaars rente met 9 basispunten naar 5,18 procent. In de valutahandel steeg de euro/dollar van 1,319 naar 1,330, om later terug te zakken naar 1,326.

 

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital vindt de winsten voor aandelenbeurzen nog aan de lage kant, gezien de koersdruk die de fiscal cliff in de laatste weken van 2012 veroorzaakte. 

 

“Als je niet de fiscal cliff had gehad, was je met 360 punten het jaar uitgegaan,” zegt Jurgens, die verwacht dat Wall Street de winsten vandaag zal uitbouwen en dat de rally de komende dagen nog kan aanhouden.

 

Corné van Zeijl, portefeuillemanagers van SNS Nederlands Aandelenfonds, heeft echter zijn twijfels over de houdbaarheid van de rally. “De vraag is in hoeverre het door zal lopen. Vaak zie je dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak is,” aldus Van Zeijl. 

 

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat stemden na de jaarwisseling met een ruime meerderheid voor het terugdraaien van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013. Zo zullen alleen de allerhoogste inkomens voortaan meer inkomstenbelasting betalen. Daarnaast wordt de duur van werkloosheidsuitkeringen nog eens verlengd en werden meer dan 100 miljard dollar aan verlagingen van overheidsuitgaven voor twee maanden uitgesteld.

 

Economen bij Nomura waarschuwden voor optimisme en zeiden dat het Congres alleen de politiek populaire maatregelen heeft aangenomen. Over grotere vraagstukken als het schuldenplafond en het onder controle brengen op de lange termijn van het begrotingstekort verkeert het Congres nog steeds in een patstelling. Dat betekent dat er wederom zwaar politiek overleg in het verschiet ligt, schreef econoom Lewis Alexander in een note. 

 

Volgens Alexander zijn daarnaast de bezuinigingen die wel doorgaan, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting, groter dan verwacht. 

 

In economisch nieuws uit de eurozone bleek vanochtend dat de inkoopmanagersindex van Markit voor de industrie in de regio in december voor de zeventiende maand op rij op economische krimp wees.  

 

“Alhoewel niet zo sterk als in de herfst, wijst het onderzoek er op dat de productie bleef dalen met een tempo van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis in december,” aldus Markit econoom Chris Williamson, die sprak van een “stevige neergang.” Williamson zegt dat de economische krimp in het vierde kwartaal sterker was dan de afname van het bruto binnenlands product van 0,1 procent in het derde kwartaal.

 

Later vandaag volgt nog de Amerikaanse ISM inkoopmanagersindex voor de industrie, die na milde krimp in november waarschijnlijk weer op groei zal wijzen. Gisteren bleek dat de Chinese inkoopmanagersindex in december voor de derde maand op rij op groei wees. 

 

Stijgers en dalers

Op de AEX leidt SBM Offshore (+4,0%) de 24 stijgers. ArcelorMittal volgt op de voet met plus 3,9 procent procent nadat de staalreus de verkoop voor 1,1 miljard dollar van een deelneming van 15 procent in Canadese mijnbouwactiviteiten bekendmaakte. 

 

ArcelorMittal is bezig de onder schulden gebukt gaande balans te versterken, onder andere door activa te verkopen. Volgens analisten bij Nomura is de kans op het overtreden van de convenanten klein. Samen met eerdere verkopen zal de netto schuld dalen naar 20,5 miljard dollar. De verhouding tussen de netto schuld en het bedrijfsresultaat (EBITDA) zal 2,9 bedragen, volgens de analisten hoog maar nog onder de grens van 3,5. De analisten, die een Neutraal advies hanteren, verwachten dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) in de eerste helft van 2013 boven de 3,3 miljard dollar zal liggen die vereist is voor de convenanten.

 

Royal Dutch Shell (+0,9%) blijft achter nadat het boorplatform Kulluk in de Golf van Alaska op een eiland is gestand. Het platform, dat 572.000 liter aan brandstoffen bevat, zou nog intact zijn. De zware weersomstandigheden bemoeilijken de reddingsoperatie,waaraan volgens Shell meer dan 250 mensen werken, voortdurend.

 

Op de AMX doen alleen Wessanen (-0,3%) en SNS Reaal (-1,3%) niet mee aan het feestje. Bij de smallcaps valt Grontmij (+3,6%) op. Sligro Food, dat voorbeurs een 2 procent hogere omzet van 2.467 miljoen euro in 2012 rapporteerde, verliest 0,6 procent. Volgens analist Richard Withagen van SNS Securities waren de cijfers in lijn en bevatte de trading update geen verrassingen. 

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.