Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent 2013 met stevige winst na fiscal cliff akkoord

Damrak opent 2013 met stevige winst na fiscal cliff akkoord
2 jan 2013 om 08:26

Het Damrak opent vanochtend het handelsjaar met een stevige winst nadat het Amerikaanse Congres akkoord is gegaan met het tegenhouden van een groot deel van de bezuinigingen uit de 600 miljard dollar grote fiscal cliff. 

 

AEX futures schieten 1,7 procent omhoog nadat de index op 31 december eindigde op 342,71 punten, een jaarwinst van bijna 10 procent. 

 

Op de Aziatische beurzen worden vanochtend stevige winsten geboekt dankzij het akkoord voor de fiscal cliff. Kort voor sluit wint Hong Kong 2,5 procent. In de valutahandel steeg de euro/dollar gestegen van 1,319 naar 1,330.

 

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat stemden na de jaarwisseling met een ruime meerderheid voor het intact houden van de verlaging van de inkomstenbelasting voor inkomens tot 400.000. Ook werd de duur van werkloosheidsuitkeringen nog eens verlengd en werden meer dan 100 miljard dollar aan verlagingen van overheidsuitgaven voor twee maanden uitgesteld.

 

Economen bij Nomura waarschuwden echter voor optimisme en zeiden dat het Congres alleen de politiek populaire maatregelen heeft aangenomen. Over grotere vraagstukken als het schuldenplafond en het onder controle brengen op de lange termijn van het begrotingstekort verkeert het Congres nog steeds in een patstelling. Dat betekent dat er wederom zwaar politiek overleg in het verschiet ligt, schreef econoom Lewis Alexander in een note. 

 

Volgens Alexander zijn daarnaast de bezuinigingen die wel doorgaan, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting, groter dan verwacht. 

 

De beursagenda staat vandaag in het teken van inkoopmanagersindexen voor de mondiale industrie. Uit Europa komen onder meer de inkoopmanagersindexen voor Spanje en Italië, die naar verwachting zullen wijzen op minder sterke krimp van de sector in december. Later vandaag volgt de Amerikaanse ISM inkoopmanagersindex, die na milde krimp in november waarschijnlijk weer op groei zal wijzen. Gisteren bleek dat de Chinese inkoopmanagersindex in december voor de derde maand op rij op groei wees. 

 

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal heeft ingestemd met de verkoop van een belang van 15 procent in Canadese mijnbouwactiviteiten aan een consortium geleid door POSCO en China Steel Corporation. De transactie houdt in dat de partijen een joint venture voor de ijzerertsmijnen oprichten. ArcelorMittal zal 85 procent van het samenwerkingsverband bezitten. De staalreus verkoopt de resterende 15 procent voor 1,1 miljard dollar aan het consortium. Naar verwachting wordt de deal stapsgewijs in het eerste en tweede kwartaal afgerond, afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders. 

 

Het Kulluk boorplatform van Shell is gestrand op Sitkalidak Island. Dit schrijft de lokale nieuwssite KTUU. Het platform is volgens de website nog intact, wat betekent dat er nog geen olie is gelekt in de Golf van Alaska. Het Kulluk boorplatform raakte enkele dagen terug op drift toen het werd versleept, maar de sleepboot motorpech kreeg. De weersomstandigheden bemoeilijken de reddingsoperatie voortdurend.

 

Imtech heeft in het Verenigd Koninkrijk een serie orders ontvangen, meldt de technische dienstverlener vanochtend. Het gaat om 47 miljoen euro aan technologie-orders in Londen. Daarnaast is het bedrijf geselecteerd voor voor het energie efficiënter maken van 400 publieke gebouwen in Londen. De opdrachtsom voor het energiecontract werd niet bekendgemaakt. 

 

Sligro Food Group heeft in 2012 bijna 2 procent meer omzet geboekt. Dit maakte de groothandel voorbeurs bekend. In 2012 kwam de omzet uit op 2.467 miljoen euro van 2.420 miljoen euro in 2011 dankzij groei bij zowel groothandelsdivisie Foodservice als supermarktdivisie Foodretail. In het vierde kwartaal bedrag de omzet 653 miljoen euro, een miljoen euro meer dan in het laatste kwartaal van 2011.Verder meldde Sligro dat alle formaliteiten van de medio november aangekondigde overname van de groothandelsactiviteiten van Van Oers zijn afgerond. Op 24 januari presenteert Sligro de volledige jaarresultaten.

 

Verwachtingen

– ISM inkoopmanagersindex industrie VS december 50,3 (Bloomberg) vorig 49,5

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.