Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Feestje op Wall Street na akkoord fiscal cliff

Feestje op Wall Street na akkoord fiscal cliff
2 jan 2013 om 22:22

Wall Street heeft vanavond 2013 afgetrapt met dikke winsten nadat het Amerikaanse Congres de economie voorlopig behoed heeft voor een nieuwe recessie door een groot deel van de fiscal cliff ongedaan te maken.

 

De S&P 500 steeg 2,5 procent naar 1.462,42 punten, de Dow Jones eindigde 2,4 procent hoger op 13.412,55 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent in het groen op 3.112,26 punten. De Dow Jones had daarmee de beste dag sinds december 2011.

 

Amerikaanse staatsleningen hadden het juist zwaar te verduren doordat beleggers het fiscal cliff akkoord aangrepen om vaarwel te zeggen tegen beleggingen die als veilige havens worden gezien. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg met 8 basispunten naar 1,84 procent. 

 

Eerder op de dag liep de Duitse 10-jaars rente met 13 basispunten op naar 1,44 procent. Spaanse en Italiaanse staatsleningen profiteerden van de sterk toegenomen risicobereidheid onder beleggers. Volgens Bloomberg koersen kelderde de Italiaans 10-jaars rente met 22 basispunten naar 4,28 procent, het laagste niveau sinds november 2010.

 

Fiscal cliff op valreep ontweken

Zowel het Huis als de Senaat stemden op nieuwjaarsdag met een ruime meerderheid voor het terugdraaien van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013. Zo wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen nog eens met een jaar verlengd en gaat de inkomstenbelasting voor iedereen behalve de hoogste inkomens niet omhoog.

 

Een aantal bezuinigingen, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting en een verhoging van de vermogenswinst- en inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens, vindt daarentegen wel plaats..

 

Washington heeft met het akkoord vooral tijd gekocht. De automatische verlaging van overheidsuitgaven van meer dan 100 miljard dollar zijn voor slechts twee maanden uitgesteld. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het inmiddels bereikte schuldenplafond en het aanpakken van het gat op de Amerikaanse begroting. 

 

Dat betekent dat er wederom zwaar politiek overleg in het verschiet ligt, schreef econoom Lewis Alexander van Nomra in een note. Volgens Alexander zijn daarnaast de bezuinigingen die wel doorgaan groter dan verwacht.

 

Verdeeld economisch nieuws

Amerikaanse macrocijfers waren vandaag verdeeld. De ISM inkoopmanagersindex voor de industrie steeg sterker dan verwacht van 49,5 in november naar 50,7 in december. De index kwam daarmee weer boven het break even niveau van 50 uit na de krimp in november.

 

Teleurstellend voor beleggers was dat de uitgaven in de bouw in november voor het eerst in meer dan een half jaar tijd afnamen.

 

Het wachten is voor de rest van de handelsweek op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de banengroei in december 150.000 bedroeg. Dat is in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de rest van 2012, ondanks dat de fiscal cliff aan het einde van het jaar roet in het eten begon te gooien. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.