Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met begrotingsakkoord

Update: Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met begrotingsakkoord
2 jan 2013 om 07:59

De Verenigde Staten hebben de fiscal cliff vermeden nadat het Huis van Afgevaardigden in navolging van de Senaat instemde met het stopzetten van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen die de Amerikaanse economie waarschijnlijk in een nieuwe recessie hadden doen belanden. Dit melden Amerikaanse nieuwsmedia. 

 

Het Huis stemde vannacht met een ruime meerderheid van 257 tegen 167 voor het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel was minder dan 24 uur eerder en na het aflopen van de deadline op 31 december aangenomen door de Senaat met een meerderheid van 89 tegen 8. President Barack Obama prees het compromis tussen Democraten en Republikeinen en zei het wetsvoorstel te zullen ondertekenen.

 

Het akkoord houdt onder andere in dat meer dan 100 miljard dollar aan automatische verlagingen van overheidsuitgaven, zoals aan uitkeringen en defensie, voor twee maanden worden uitgesteld. Ook wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen nog eens verlengd. Daarnaast zullen de door president George Bush doorgevoerde verlagingen van de tarieven voor de inkomstenbelasting voor inkomens tot 400.000 dollar intact blijven. Amerikanen met een hoger inkomen zullen voortaan juist een hoger tarief voor de inkomstenbelasting betalen. 

 

Daarentegen is de tijdelijke verlaging van de loonbelasting niet verlengd. Ook is er geen deal over het verhogen van het schuldenplafond. De VS hebben inmiddels het schuldenplafond bereikt, maar met kunst en vliegwerk wordt een stillegging van de federale overheid de komende tijd nog voorkomen.

 

Econoom Lewis Alexander van Nomura concludeert in een note dat het Congres vooral de politiek populaire maatregelen zoals de belastingverlagingen heeft aangenomen. Over grotere vraagstukken als het schuldenplafond en het onder controle brengen op de lange termijn van het begrotingstekort verkeert het Congres nog steeds in een patstelling, aldus de econoom. Dat betekent dat er wederom zwaar politiek overleg in het verschiet ligt.

 

“Er is geen reden om aan te nemen dat het overleg dat aan het einde van het eerste kwartaal moet worden afgerond gemakkelijker zal verlopen dan wat net achter de rug is. In deze context verwachten wij dat bedrijven en consumenten voorzichtig blijven totdat deze problemen zijn verholpen,” schreef Alexander, die de bezuinigingen die wel doorgaan groter dan verwacht noemde. 

 

Update: om meer informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.