Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street futures fors hoger op mini-akkoord fiscal cliff

Wall Street futures fors hoger op mini-akkoord fiscal cliff
2 jan 2013 om 15:02

Wall Street gaat naar verwachting het jaar aftrappen met een stevige winst nadat het Amerikaanse Congres de economie voorlopig behoed heeft voor een nieuwe recessie door een groot deel van de fiscal cliff ongedaan te maken.

 

Beleggers reageren uitermate opgelucht op het wetsvoorstel, dat pas op 1 januari werd aangenomen door eerst de Senaat en daarna het Huis van Afgevaardigden. Futures voor de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq staan tegen de 2 procent in het groen. 

 

Zowel het Huis als de Senaat stemden met een ruime meerderheid voor het terugdraaien van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013. Zo wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen nog eens met een jaar verlengd. Een aantal bezuinigingen, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting en een verhoging van de vermogenswinst- en inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens, zal wel gewoon plaatsvinden.

 

Washington heeft met het akkoord vooral tijdelijk respijt gekocht. De automatische verlaging van overheidsuitgaven van meer dan 100 miljard dollar zijn voor slechts twee maanden uitgesteld. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het inmiddels bereikte schuldenplafond en het aanpakken van het gat op de Amerikaanse begroting. 

 

Dat betekent dat er wederom zwaar politiek overleg in het verschiet ligt, schreef econoom Lewis Alexander van Nomra in een note. Volgens Alexander zijn daarnaast de bezuinigingen die wel doorgaan groter dan verwacht. 

 

Voor vanmiddag hebben beleggers het vizier gericht op Amerikaanse macrocijfers. De ISM inkoopmanagersindex voor de industrie zal na milde krimp in november waarschijnlijk weer op groei wijzen in december. Gisteren bleek dat de Chinese inkoopmanagersindex in december voor de derde maand op rij op groei wees. 

 

In economisch nieuws uit de eurozone bleek vanochtend juist dat de inkoopmanagersindex van Markit voor de industrie in de regio in december voor de zeventiende maand op rij op economische krimp wees.  

 

“Alhoewel niet zo sterk als in de herfst, wijst het onderzoek er op dat de productie bleef dalen met een tempo van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis in december,” aldus Markit econoom Chris Williamson, die sprak van een “stevige neergang.” Williamson zei dat de economische krimp in het vierde kwartaal sterker was dan de afname van het bruto binnenlands product van 0,1 procent in het derde kwartaal.

 

Europese beurzen trokken zich echter niets aan van dat economische nieuws. De AEX heeft de winst uitgebouwd tot 2,1 procent op 350,02 punten, de eerste sinds mei 2011 dat de index op intraday basis boven de 350 punten staat. Milaan gaat aan kop met een dikke 3,6 procent winst. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.