Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: weer goed jaar voor Unilever

Beursblik: weer goed jaar voor Unilever
21 jan 2013 om 16:47

Unilever heeft in 2012  zowel de omzet als nettowinst met meer dan 10 procent zien stijgen dankzij groei in opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika en positieve valuta-effecten.

 

Unilever wist tot nog toe voor elk kwartaal in 2012 de verwachtingen van analisten te overtreffen. De beurskoers hikt tegen de 30 euro aan, het hoogste niveau ooit, bij een koers-winstverhouding van circa 17 voor 2013.  Beleggers zullen zich dan ook vooral de vraag stellen of Unilever de stijgende lijn weet vast te houden. 

 

Volgens de consensusverwachting zal de groei van de nettowinst in 2013 afzwakken naar 7,7 procent, 3 procentpunt lager dan in 2012 het geval was. Analisten bij Nomura, die een Reduceren advies hanteren, mikken zelfs op slechts 4,2 procent. 

 

Volgens Nomura zullen in 2013 pensioenlasten en reclame- en promotiekosten de winstgroei remmen. Bovendien zullen de prijzen bij de voedingsmiddelenactiviteiten onder druk staan doordat Unilever de groei bij de achterblijvende divisie probeert te verbeteren, aldus Nomura.

 

Jaarcijfers

In 2012 steeg volgens 32 analisten gepolst door het Brits-Nederlands voedings- en levensmiddelenconcern zelf de omzet in 2012 naar 51,3 miljard euro bij een nettowinst van 4,567 miljard euro. 

 

Onderliggend, exclusief overnames, desinvesteringen en wisselkoerseffecten, bedroeg de groei van de omzet 6,5 procent. De operationele marge verbeterde waarschijnlijk van 13,5 naar 13,7 procent.  Uitgesplitst naar productcategorie slaagde Unilever er vooral in de verkoop op te krikken van huishoudartikelen als Omo wasmiddel en Sunlight afwasmiddel en persoonlijke verzorgingsproducten als Dove deodorant. 

 

Dit is in lijn met de uitspraken van topman Paul Polman: winstgevende omzetgroei die sterker is dan dat van de markt en een bescheiden verbetering van de operationele marge.

 

Unilever, het meest zwaarwegende fonds in de AEX index, maakt op woensdagochtend voorbeurs de jaarcijfers bekend. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.