Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak rustig op weg naar nieuw jaarrecord

Beursupdate: Damrak rustig op weg naar nieuw jaarrecord
21 jan 2013 om 14:54

Het Damrak heeft vandaag in zijwaartse handel de openingswinst weten te vast te houden, waardoor de AEX op weg is naar een nieuw jaarrecord. Beleggers reageren opgelucht nadat de Republikeinen de harde lijn over het inmiddels bereikte schuldenplafond hebben laten varen.

 

De AEX wint dankzij koersstijgingen voor met name cyclische aandelen 0,5 procent op 352,62 punten. Een slot op dat niveau zou de hoogste stand sinds mei 2011 zijn. Andere Europese beurzen weten in kalme handel lichte winsten vast te houden. Parijs, Frankfurt en Madrid staan allen zo’n 0,3 procent in het groen. In de valutanhandel laat de euro/dollar weinig beweging zien en noteert het valutapaar op 1,332.

 

“De omzetten zijn klein omdat Amerika [vandaag] dicht is. Pas morgen en overmorgen kunnen we kijken hoe we verder gaan,” zegt Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. 

 

Een slot boven 352 punten en een bevestigingen van de winst door Wall Street betekenen dat de AEX in eerste instantie ruimte heeft naar 358 punten, aldus Vermeulen. Bij een goed verloop van het cijferseizoen zou het jaarrecord uit 2011 in zicht komen, meent Vermeulen.

 

Schuldenplafond mogelijk voorlopig van de baan

Amerikaanse media hebben gemeld dat Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden hebben aangegeven nog deze week te kunnen gaan stemmen over een verhoging van het schuldenplafond voor de komende drie maanden. Voorwaarde is dat de Senaat weer gaat werken volgens het traditionele begrotingsproces. De Senaat en het Huis moeten dan elk een eigen begroting opstellen, waarna commissies uit beide huizen tot een compromis moeten zien te komen. 

 

 De ontdooiing van de Republikeinen betekent dat het schuldenplafond mogelijk niet wordt gebruikt als pressiemiddel in de strijd om de Amerikaanse begroting. Dat betekent dat de risico op wanbetaling door de Verenigde Staten een stuk kleiner is. 

 

In de zomer van 2011 gijzelden de Republikeinen de Amerikaanse economie door alleen in te stemmen met een verhoging van het schuldenplafond als Democraten instemden met een gelijk bedrag aan verlagingen van overheidsuitgaven. De recente Republikeinse concessies voldoen echter niet aan president Barack Obama’s wens om het schuldenplafond, dat periodiek moet worden verhoogd, geheel af te schaffen. 

 

Merkel verliest deelstaatverkiezingen

In Europees politiek nieuws bleek dat de oppositiepartijen de Groenen de SPD een nipte meerderheid hebben gewonnen in de Duitse deelstaat Niedersaksen. De FDP wist dankzij de expliciete steun van coalitiepartner CDU het zetelaantal te verdubbelen naar bijna 10 procent. De lokale partijbaas van Bondskanselier Angela Merkels CDU had de achterban opgeroepen op de FDP te stemmen om te zorgen dat de noodlijdende partij boven de kiesdrempel zou uitkomen. De oproep leek geslaagd, want de CDU verloor zo’n 6 procent. 

 

De beursagenda is vandaag aan de lege kant omdat Wall Street dicht blijft vanwege Martin Luther King Day. Daardoor staan er ook geen Amerikaanse macro- en bedrijfscijfers op de agenda.

 

Beleggers kijken nog uit naar de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroup. Waarschijnlijk zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens de bijeenkomst worden benoemd als opvolger van Eurogroup voorzitter Jean-Claude Juncker. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici gaf dit weekend op de Franse TV aan niet langer Dijsselbloems benoeming te zullen dwarsbomen. “Naar alle waarschijnlijkheid wordt het Dijsselbloem. Dat moet morgen worden onderschreven,” zei Moscovici op TV5.  

 

Stijgers en dalers

Aperam is met een winst van 6,5 procent uitblinker op het Damrak. PostNL volgt met plus 5,6 procent nadat het Financieele Dagblad meldde dat het Franse hedgefonds Lutetia Capital in een brief heeft aangegeven met het bedrijf in gesprek wil gaan over de strategie. Lutetia klopt aan de deur nadat het verzilveren door PostNL van het belang in TNT Express voor 1,5 miljard euro van de baan lijkt doordat de overname door UPS is afgeketst.

 

Daarnaast verhoogde Nomura het advies voor PostNL van Reduceren naar Neutraal. TNT Express (+0,5%), dat alleen een koersdoelverhoging kreeg van Nomura, wint beperkt terrein.

 

Air France-KLM (+4,3%) blijft in trek. Nomura verhoogde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij van 6,50 naar 8,25 euro. Het advies bleef Neutraal omdat de analisten van Nomura betwijfelen of de maatregelen die Air France-KLM doorvoert wel daadwerkelijk de beoogde besparingen zullen opleveren. 

 

Air France, de Franse component van de maatschappij, meldde vanmiddag dat de vluchten morgen weer volgens dienstregeling zullen plaatsvinden nadat een groot deel van de vluchten voor de korte – en middellange afstand op zondag en maandag zijn afgelast vanwege het zware winterweer in delen van Europa. 

 

Andere sterke bewegers op de AEX zijn KPN (+2,1%) en Wolters Kluwer (-0,9%), die de 7 verliezers leidt.

 

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties, dat een adviesverhoging kreeg van Houden naar Kopen door ING, verliest 0,5 procent. Sectorgenoot Nieuwe Steen Investments, dat juist een adviesverlaging kreeg door ING van Kopen naar Houden, daalt ook 0,5 procent. 

 

SNS Reaal zakt 1,5 procent nadat uit het register van de Autoriteit Financiële Markten bleek dat de totale netto shortpositie in de bankverzekeraar met enkele tientallen procentpunten is uitgebouwd naar 8,29 procent van het uitstaande kapitaal. Imtech wint daarentegen 3,1 procent nadat ING de technische dienstverlener heeft toegevoegd aan de favorietenlijst voor de Benelux.

 

Smallcap Accell daalt 1,1 procent nadat uit cijfers van onder meer de RAI Vereniging bleek dat de fietsverkopen in 2012 voor het derde jaar op rij daalden. In 2012 daalde de verkoopwaarde van nieuwe verkochte fietsen met meer dan 14 procent. 

 

Grontmij wint juist 6,9 procent nadat het advies- en ingenieursbureau in een strategische update aangaf de Franse Monitoring en Testing activiteiten te zullen gaan verkopen. De divisie, die een omzet had in 2011 van 110 miljoen euro, past volgens Grontmij niet bij de kernactiviteiten – de ingenieursactiviteiten. Grontmij herhaalde verder de outlook voor 2012 en de doelstellingen voor 2015. Daarbij gaf het bedrijf aan dat de convenanten niet waren overtreden eind 2012 doordat met de banken is afgesproken dat de rentederivaten buiten beschouwing worden gelaten voor de rente-eisen.

 

Analisten reageerden positief op het nieuws rond Grontmij. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 3,30 naar 3,90 euro bij een ongewijzigd Kopen advies. De verkoop van de divisie zou 50 tot 70 miljoen euro kunnen opleveren, waardoor de verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalt van 1,9 naar 0,9. Grontmij kan dan volgens Analist Dieter Furniere zo’n 30 miljoen euro aan aandeelhouders gaan uitkeren en bovendien een kleine overname doen, zoals een Frans bedrijf dat actief is in de energiesector. 

 

DOCdata (+5,1%), dat vorige week de orders voor een vijftal systemen bekendmaakte, blijft in trek. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities hebben de systemen een gezamenlijke waarde van 4,5 miljoen euro. De recente orderinstroom wijst er op dat 2013 een recordjaar voor de omzet van divisie IAI kan gaan worden, aldus de analist. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.