Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit op nieuw jaarrecord

Damrak sluit op nieuw jaarrecord
21 jan 2013 om 17:59

Het Damrak is maandag in dunne handel hoger gesloten, waarbij de AEX op een nieuw jaarrecord sloot. Beleggers reageerden opgelucht op het loslaten van harde lijn over het inmiddels bereikte schuldenplafond door de Republikeinen.

 

De AEX won 0,6 procent en vlagde af op het hoogste niveau sinds mei 2011 op 353,07 punten. Andere Europese beurzen boekten nagenoeg gelijke winsten.

 

“De omzetten zijn klein omdat Amerika [vandaag] dicht is”, zo zei Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer, die pas morgen en overmorgen verwacht verder te kunnen kijken naar een vervolg.

 

Een slot boven 352 punten en een bevestigingen van de winst door Wall Street betekenen volgens Vermeulen dat de AEX in eerste instantie ruimte heeft naar 358 punten. Bij een goed verloop van het cijferseizoen zou het jaarrecord uit 2011 in zicht komen, zo stelde de vermogensbeheerder.

 

Schuldenplafond mogelijk voorlopig van de baan

Amerikaanse media meldden dat Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden hebben aangegeven nog deze week te kunnen gaan stemmen over een verhoging van het schuldenplafond voor de komende drie maanden. Voorwaarde is wel dat de Senaat weer gaat werken volgens het traditionele begrotingsproces. De Senaat en het Huis moeten dan elk een eigen begroting opstellen, waarna commissies uit beide huizen tot een compromis moeten zien te komen.

 

De ontdooiing van de Republikeinen betekent dat het schuldenplafond mogelijk niet wordt gebruikt als pressiemiddel in de strijd om de Amerikaanse begroting. Dat betekent dat de risico op wanbetaling door de Verenigde Staten een stuk kleiner is.

 

In de zomer van 2011 gijzelden de Republikeinen de Amerikaanse economie door alleen in te stemmen met een verhoging van het schuldenplafond als Democraten instemden met een gelijk bedrag aan verlagingen van overheidsuitgaven. De recente Republikeinse concessies voldoen echter niet aan president Barack Obama’s wens om het schuldenplafond, dat periodiek moet worden verhoogd, geheel af te schaffen.

 

Morgen kijkt de markt uit naar een viertal Amerikaanse bedrijfscijfers, waaronder Johnson & Johnson en DuPont. Later in de middag volgt onder meer nog de bestaande huizenverkopen over december.

 

Voor vandaag kijken beleggers nog uit naar de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroup. Waarschijnlijk zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens de bijeenkomst vanavond worden benoemd als opvolger van Eurogroup voorzitter Jean-Claude Juncker.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX noteerden 17 van de 25 fondsen hoger. PostNL is de grote winnaar met een dagwinst van 6,9 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat het Franse hedgefonds Lutetia Capital in een brief aangaf met het bedrijf in gesprek te willen gaan over de strategie. Lutetia klopt aan de deur nadat het verzilveren door PostNL van het belang in TNT Express voor 1,5 miljard euro van de baan lijkt doordat de overname door UPS is afgeketst.

 

Daarnaast verhoogde Nomura het advies voor PostNL van Reduceren naar Neutraal. TNT Express (-0,1%), dat alleen een koersdoelverhoging kreeg van Nomura, verloor desondanks terrein.

 

Grondstof gerelateerde aandelen doen goede zaken op de eerste handelsdag van de week. Zo steeg Aperam 6,0 procent en won staalreus ArcelorMittal 4,0 procent.

 

Air France-KLM (+4,0%) was opnieuw in trek. Nomura verhoogde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij van 6,50 naar 8,25 euro. Het advies bleef Neutraal omdat de analisten van Nomura betwijfelen of de maatregelen die Air France-KLM doorvoert wel daadwerkelijk de beoogde besparingen zullen opleveren.

 

Bij het handje vol dalers is Wolters Kluwer (–1,5%) de grootste verliezer. Reed Elsevier en AkzoNobel leverden respectievelijk 0,9 en 0,5 procent in.

 

In de Midkap verloor SNS Reaal 0,6 procent nadat uit het register van de Autoriteit Financiële Markten bleek dat de totale netto shortpositie in de bankverzekeraar met enkele tientallen procentpunten is uitgebouwd naar 8,29 procent van het uitstaande kapitaal.

 

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties, dat een adviesverhoging kreeg van Houden naar Kopen door ING, noteerde 0,2 hoger. Sectorgenoot Nieuwe Steen Investments, dat een adviesverlaging kreeg door ING van Kopen naar Houden, daalde daarentegen 0,7 procent.

 

Imtech won daarentegen 3,0 procent nadat ING de technische dienstverlener heeft toegevoegd aan de favorietenlijst voor de Benelux.

 

Smallcap Accell sloot vlak nadat uit cijfers van onder meer de RAI Vereniging bleek dat de fietsverkopen in 2012 voor het derde jaar op rij daalden. In 2012 daalde de verkoopwaarde van nieuwe verkochte fietsen met meer dan 14 procent.

 

Een positieve uitblinker in de AScX was Grontmij dat 6,7 procent hoger koerste nadat het advies- en ingenieursbureau in een strategische update aangaf de Franse Monitoring en Testing activiteiten te zullen gaan verkopen. De divisie past volgens Grontmij niet bij de kernactiviteiten. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 3,30 naar 3,90 euro bij een ongewijzigd Kopen advies. Grontmij kan bij de verkoop van de divisie volgens Analist Dieter Furniere zo’n 30 miljoen euro aan aandeelhouders gaan uitkeren en bovendien een kleine overname doen.

 

DOCdata (+5,1%), dat vorige week de orders voor een vijftal systemen bekendmaakte, zette de opwaartse lijn door. De recente orderinstroom wijst er op dat 2013 een recordjaar voor de omzet van divisie IAI kan gaan worden, aldus analist Martijn den Drijver van SNS Securities.


Wall Street dicht

Wall Street is vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day. Daardoor stonden er ook geen Amerikaanse macro- en bedrijfscijfers op de agenda.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.