Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: partijleider coalitiepartner Merkel blijft toch aan

Update: partijleider coalitiepartner Merkel blijft toch aan
21 jan 2013 om 17:50

Philipp Rösler heeft toch zijn voorzitterschap van de FDP weten te behouden. Volgens eerdere berichtgeving vandaag van onder meer TV-zender ARD had Rösler aangegeven het voorzitterschap op te zullen geven na de nederlaag van de zwart-gele coalitie van Bondskanselier Angela Merkel in de deelstaatverkiezingen in Niedersaksen op zondag. 

 

ARD meldt dat Rösler en Rainer Brüderle, de leider van de FDP in de Bondsdag, later vanmiddag een persconferentie hebben gehouden waar het tweetal met geen woord repte over de onderlinge machtsstrijd. Brüderle zal de partij blijven leiden voor de nationale verkiezingen in september.

 

Vijfde nederlaag voor Merkel

Afgelopen weekend wisten de oppositiepartijen de Groenen en de sociaaldemocratische SPD een nipte meerderheid van 46,3 procent te behalen in Niedersaksen. De oppositie heeft daardoor een meerderheid gekregen van 36 van de 69 stemmen in de landelijke Bondsraad. Merkel kan zich daarom alleen nog beroepen op een meerderheid in de Bondsdag.

 

De FDP wist dit weekend bijna 10 procent van de stemmen te bemachtigen in Niedersaken, ruim boven de huidige 5 procent. Duitse media schrijven de winst toe aan de oproep van de lokale CDU-baas, die zijn achterban heeft opgeroepen ook op de FDP te stemmen om te zorgen dat de noodlijdende coalitiepartner boven de kiesdrempel van 5 procent weet uit komen. De CDU zag daardoor het aantal stemmen slinken met 6,5 procentpunt naar 36,0 procent. 

 

De vijfde nederlaag op rij sinds 2009 van zwart-geel in deelstaatverkiezingen is opvallend omdat in de peilingen Merkel vele malen populairder is dan de leider van de SPD, Peer Steinbrück. 

 

Econoom Alistair Newton van Nomura concludeert uit de verkiezingsuitslag dat Merkel waarschijnlijk na de landelijke verkiezingen in zee zal moeten gaan met de SPD omdat de FDP waarschijnlijk de bondskanselier niet langer meer aan een meerderheid kan helpen. Merkel zou volgens Newton zelfs stilletjes hopen op een afgang van de FDP. Een coalitie met de SPD zou betekenen dat Merkel meer naar het politieke centrum kan bewegen voor zowel het binnenlandse beleid als het eurozone beleid, aldus de econoom. 

 

Rösler is minister van Economische Zaken en Technologie en tevens de vice-bondskanselier.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.