Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: staat en aandeelhouders kind van de rekening bij SNS Reaal

Beursblik: staat en aandeelhouders kind van de rekening bij SNS Reaal
22 jan 2013 om 12:40

Het participatieverbod in een bad bank door de Europese Commissie voor banken die staatssteun hebben ontvangen, zal waarschijnlijk slecht uitpakken voor aandeelhouders van SNS Reaal en de Nederlandse staat. Dit schrijft analist Dirk Peeters van KBC Securities dinsdag in een note.

 

Door de opstelling van de Europese Commissie is volgens Peeters de kans kleiner geworden dat het meest positieve scenario voor aandeelhouders zal plaatsvinden: private partijen die bereid worden gevonden om te participeren in een bad bank die SNS Reaal moet zuiveren van giftige activa.

 

Sunshine scenario

In het meest gunstige scenario, waarbij SNS Reaal’s giftige activa in een bad bank terecht komen en de bankverzekeraar op eigen benen kan blijven staan, is het aandeel 1,75 euro per stuk waard, rekent de analist. 

 

Geen bad bank, SNS Reaal in stukken gehakt

Mislukt het op poten zetten van een bad bank, dan zal SNS Reaal waarschijnlijk in stukken worden gehakt. De staat zou dan de nog niet door SNS Reaal afbetaalde steun en boete van 848 miljoen euro moeten afschrijven, stelt Peeters. Daarbij wijst de analist op de interventiewet, die De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën de bevoegdheid geeft om zonder meer in te grijpen bij falende financiële instellingen. 

 

Zou de staat ook de gezonde delen van SNS Reaal moeten overnemen omdat geen koper is gevonden, dan blijven de aandeelhouders achter met een zo goed als waardeloos belang in een lege huls die alleen giftige activa bevat. Een soortgelijke gang van zaken deed zich ook voor bij het Belgische Dexia, legt de analist uit.

 

Wordt er nog een koper gevonden voor de gezonde delen van SNS Reaal, dan kunnen de staat, de aandeelhouders en de Stichting SNS Reaal de beperkte verkoopopbrengsten delen. Peeters schat dat de waarde voor aandeelhouders dan 0,45 euro per aandeel zal bedragen.

 

Downgrade

Peeters acht de situatie met het oog op de jaarcijfers en de deadline op 14 februari dermate risicovol dat hij zijn advies verlaagt van Accumuleren naar Houden en zijn koersdoel halveert van 2,00 naar 1,00 euro. Daarbij waarschuwt Peeters voor rode cijfers vanwege forse afschrijvingen door SNS Reaal. Op een vlak Damrak daalt het fonds 2,8 procent naar 0,88 euro. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.