Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak blijft op niveau, markt wacht op bedrijfscijfers

Damrak blijft op niveau, markt wacht op bedrijfscijfers
22 jan 2013 om 17:59

Het Damrak is dinsdag vlak gesloten waarbij Duits macro nieuws de Amsterdamse beurs op niveau hield. De markt wacht verder op vervolg cijferseizoen.

 

De AEX vlagde 0,1 procent hoger af op 353,45 punten nadat het gisteren ook al het hoogste niveau van dit jaar sloot. Andere Europese beurzen sloten verdeeld. Zo wonnen de Duitse en de Franse beurs ruim een halve procent, terwijl de Spaanse beurs 0,3 procent rood kleurde.

 

“Beter dan verwachte Duitse macrocijfers hielden ons op niveau”, aldus André van Eerden van Aberfeld Asset Management, die stelt dat de ondertoon [van de markt] “vrij goed” is. Technisch gezien is er ruimte voor de AEX om de komende dagen hoger te koersen, zo stelt de handelaar. “Dit is onder andere afhankelijk van de bedrijfscijfers”, zo zegt Van Eerden.

 

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment over januari steeg sterker dan verwacht en bereikte daardoor het hoogste niveau sinds mei 2010. Het ZEW Instituut stelde dat beleggers zich een stuk minder zorgen maakten over de eurozone crisis. “De experts in de financiële markten lijken te verwachten dat het positieve sentiment op de financiële markten er spoedig voor kan gaan zorgen dat bedrijven investeringen doorzetten die eerder waren uitgesteld,” zei ZEW-topman Wolfgang Franz in een commentaar.

 

De markt wacht vanavond nog op een drietal Amerikaanse bedrijfscijfers. Na het sluiten van Wall Street maken namelijk Google, IBM en Texas Instruments cijfers over het vierde kwartaal bekend.

 

Morgen kijken beleggers in Nederland uit naar een tweetal bedrijfscijfers. Zowel Unilever als Beter Bed openen de boeken voorbeurs. Unilever rapporteert over het vierde kwartaal van vorig jaar en Beter Bed publiceert een trading update over geheel 2012.

 

Stijgers en dalers

SBM Offshore (+5,2%) was de grote winnaar binnen de AEX. Een positief rapport van de Rabobank lag hieraan ten grondslag volgens vermogensbeheerder Van Eerden. De analisten van de Rabobank rekenen op een definitieve schikking voor 11 maart met betrekking tot het probleemproject Yme. Fugro profiteerde van dit nieuws en koerste 3,5 procent hoger.

 

PostNL (+2,5%) is, net als gisteren in trek. Gisteren koerste het fonds hoger na berichtgeving dat het Franse hedgefonds Lutetia Capital in een brief aangaf met het bedrijf in gesprek te willen gaan over de strategie.

 

ASML Holding (+1,6%) profiteerde van een tweetal adviesverhogingen, één door ABN AMRO van Houden naar Kopen en de ander van Deutsche Bank van Verkopen naar Houden.

 

DE Master Blenders 1753 (–2,8%) droeg vandaag de rode lantaarn. DE kreeg een adviesverlaging van Kopen naar Houden van Deutsche Bank.

 

Grondstof gerelateerde aandelen werden, na de koersstijging gisteren, vandaag weer van de hand gedaan. Zo verloor Aperam 1,5 procent een daalde staalreus ArcelorMittal 1,4 procent.

 

Randstad noteerde 1,0 procent hoger en USG People, terwijl USG People 0,7 procent inleverde nadat uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de Nederlandse uitzendmarkt tekenen van herstel liet zien in de laatste vier weken van 2012.

 

Naast USG viel in de Midkap TomTom in positieve en SNS Reaal in negatieve zin op. SNS Reaal daalde 3,7 procent nadat KBC Securities het advies voor de noodlijdende bankverzekeraar verlaagde van Accumuleren naar Houden en het koersdoel halveerde. Volgens analist Dirk Peeters is de kans kleiner geworden dat private partijen bereid worden gevonden om te investeren in een bad bank rond SNS Reaal om daarmee de bankverzekeraar te zuiveren van giftige activa.

 

De opvallende koersstijging van TomTom (+7,8%) is volgens Van Eerden te verklaren door shortdekking. Sommige beleggers leken volgens de handelaar toch enigszins in paniek te raken na “oude berichtgeving” vandaag door de Rabobank, die aangaf dat een overname van de navigatie-specialist door Apple een serieuze mogelijkheid is.

 

In de Smallcap kelderde Macintosh Retail 4,3 procent nadat het bedrijf maandagavond nabeurs een winstwaarschuwing afgaf. Het bedrijf verwacht rode cijfers voor 2012 vanwege een niet-cash goodwill afwaardering.

 

Tussenstand Wall Street

Na het lange weekend, vanwege Martin Luther King Day, noteerde Wall Street omstreeks de klok van zes licht lager. De Dow Jones, verloor net als de S&P500, 0,1 procent. De Nasdaq daalde 0,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.