Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Bank of Japan voert 2 procent inflatiedoelstelling in

Update: Bank of Japan voert 2 procent inflatiedoelstelling in
22 jan 2013 om 08:45

De Japanse centrale bank heeft onder druk van de regering van premier Shinzo Abe een inflatiedoelstelling van 2 procent ingevoerd om de deflatie die Japan al decennia lang teistert aan te pakken. Beleggers hebben echter hun twijfels of de achter het stuur ingeslapen Bank of Japan daadwerkelijk wakker aan het worden is.

 

In een gezamenlijke verklaring gaven de BOJ en de regering aan het beleid te zullen coördineren om prijsstabiliteit en duurzame economische groei te waarborgen. De BOJ had al een inflatie `doel` van 1 procent, maar Abe bekritiseerde dat als te zwak. Volgens het rentebesluit van vandaag moet “zo snel mogelijk” worden voldaan aan de inflatiedoelstelling.

 

Omdat de rente al op nul procent staat, zal de Bank of Japan de geldpers in een hoger tempo laten rollen. Maandelijks zal de centrale bank vanaf januari 2014 13 biljoen yen (108 miljard euro) aan effecten kopen, waarvan 10 biljoen yen aan schatkistpapier. De aankopen hebben geen vooropgestelde limiet. Voor 2013 stonden al 101 biljoen yen aan effectenaankopen gepland. 

 

“Het rentebesluit van de BOJ roept de vraag op of de BOJ daadwerkelijk een ’transformatie` aan het ondergaan is,” schrijven valutastrategen van Nomura in een commentaar.

 

De strategen stellen dat de BOJ in 2013 geen extra monetaire verruiming doorvoert. In 2014 gaan de netto aankopen van effecten met 10 biljoen yen omhoog, niet de 13 biljoen yen waar de BOJ mee schermt. Abe zal daarom waarschijnlijk opnieuw de BOJ moeten gaan porren om het monetaire beleid verder te verruimen, concludeert Nomura.

 

In april loopt het termijn van BOJ-topman Masaaki ShiraKawa af. Abe zou dan een meer activistische topman kunnen aanstellen.

 

Nikkei lager, yen wordt harder 

De beurs van Tokio reageerde vandaag teleurgesteld op het rentebesluit. De Nikkei daalde 0,4 procent naar 10.709,93 punten. De yen verharde ten opzichte van de dollar, waarbij de dollar/yen daalde van 90,13 naar 88,90, om vervolgens op te krabbelen naar 89,08. De afgelopen tijd is de yen verzwakt en zijn de beurskoersen van Japanse bedrijven gestegen in anticipatie op monetaire versoepeling door de Bank of Japan.

 

Update: om meer informatie toe te voegen en aan te geven dat het nieuwe aankoopprogramma loopt vanaf januari 2014.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.