Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update:Macintosh in de rode cijfers vanwege afwaardering

Update:Macintosh in de rode cijfers vanwege afwaardering
22 jan 2013 om 09:03

Macintosh Retail heeft in 2012 rode cijfers geschreven doordat het bedrijf tientallen miljoenen euro’s moet afschrijven dankzij de aanhoudende daling van de non-food detailhandelsverkopen en de daaruit voortvloeiende noodgedwongen sluiting van meer dan honderd winkels.

 

“De vooruitzichten voor de non-food retail voor 2013 blijven onverminderd somber. We verwachten op zijn vroegst enige verbetering in 2014, maar voorzien pas in 2015 weer normalere marktomstandigheden,” zei topman Frank de Moor in een commentaar. 

 

Macintosh is van plan in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk 110 van de circa 1.000 winkels te sluiten in de komende jaren. Door de winkelsluitingen, waarvan driekwart in Nederland plaatsvindt, gaat 65 miljoen euro aan omzet verloren. Samen met de lagere groeiverwachtingen betekent dit dat het bedrijf een goodwill afwaardering neemt van 136 miljoen euro. 

 

Het bedrijfsresultaat in 2012 zal daardoor “fors” negatief zijn van 27,6 miljoen euro in 2011. Operationeel werd er in 2012 wel met winst gedraaid. In 2015, als de marktomstandigheden zijn genormaliseerd, moet het bedrijfsresultaat 30 tot 40 miljoen euro bedragen.

 

De afwaardering is niet-cash, waardoor de financiële positie niet in het geding is. Daarnaast blijft de solvabiliteit boven de 40 procent, waardoor Macintosh geen problemen voorziet voor het dividendbeleid.

 

Macintosh verwacht de omzetderving voor een groot deel te kunnen opvangen door middel van de opening van winkels in het Verenigd Koninkrijk en de online en conventionele verkopen beter op elkaar af te stemmen. 

 

Bij de reorganisatie moeten gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden uitgesloten door middel van natuurlijk verloop. 

 

Detailhandel onder zware druk

Vorige week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de non-food detailhandel te kampen heeft met een consument die de hand op de knip houdt. In de eerste elf maanden van 2012 daalden de detailhandelsverkopen met 2,9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011.

 

Volgens De Nederlandsche Bank is het koopkrachtverlies als gevolg van de economische crisis de belangrijkste oorzaak van de daling van de consumentenbestedingen. DNB schatte in december dat het reële beschikbare inkomen in 2012 en 2013 van Nederlanders met 6 procent cumulatief zal dalen. 

 

Pas in 2014 zal er voor het eerst sinds 2009 sprake zijn van een stijging van de koopkracht, aldus DNB. Uit een recent onderzoek van de centrale bank blijkt dat bijna twee derde van de ondervraagden extra inkomsten zal gebruiken om te sparen of schulden af te lossen.

 

Update: om doelstelling 2015. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.