Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Britse werkloosheid blijft tegen de klippen op afnemen

Britse werkloosheid blijft tegen de klippen op afnemen
23 jan 2013 om 13:12

De werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk is in het kwartaal dat eindigde in november blijven dalen, terwijl de werkgelegenheid naar een recordniveau steeg. De cijfers zijn opvallend, omdat de Britse conjunctuur in het vierde kwartaal juist verzwakte. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Britse statistiekbureau.

 

In het kwartaal tot en met november bedroeg de werkloosheid 7,7 procent van de beroepsbevolking.  De werkgelegenheid kwam uit op 71,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1971, het jaar dat de cijfers voor het eerst werden bijgehouden.

 

In het kwartaal tot en met augustus bedroeg de werkloosheid nog 7,8 procent bij een werkgelegenheid van 71,3 procent.  

 

Afgelopen kwartaal daalde de werkloosheid vergeleken met dezelfde periode in 2011 zelfs met 0,7 procentpunt.

 

Volgens het statistiekbureau kwamen er in het kwartaal dat eindigde in november ten opzichte van het kwartaal dat eindigde in augustus niet minder dan 113.000 voltijdbanen bij, terwijl 23.000 part-time banen verloren gingen.

 

De Britse arbeidsmarktcijfers lijken haaks te staan op de groeicijfers. In het vierde kwartaal van 2011 belandde de economie in de tweede recessie sinds 2008. Dankzij de Olympische Spelen in Londen afgelopen zomer steeg het Britse bruto binnenlands product in het derde kwartaal met 0,9 procent, waarmee de recessie voorbij is. 

 

Voor het vierde kwartaal wijzen recente cijfers voor de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, de industriële productie en de detailhandelsverkopen op hernieuwde krimp van de economie. Economen hebben daarom ook al wel gesproken van een ’triple dip’ recessie.

 

Koopkrachtverlies 

Britten moeten bij hun baan wel genoegen nemen met aanhoudend koopkrachtverlies. De beloning van werknemers steeg in het kwartaal dat eindigde in november op jaarbasis met 1,5 procent na plus 1,8 procent in het voorafgaande kwartaal. In 2012 bedroeg volgens de EU-definitie de inflatie 2,8 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.