Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent vlak tot licht hoger na meevallende Chinese cijfer

Damrak opent vlak tot licht hoger na meevallende Chinese cijfer
24 jan 2013 om 08:19

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting vlak tot licht hoger nadat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie wees op de sterkste groei in twee jaar tijd. Beleggers lijken wat meer gewicht toe te kennen aan dit economische nieuws dan de teleurstelling rond de cijfers van Apple.

 

AEX futures noteren onveranderd tot 0,1 procent hoger nadat de index op woensdag in impulsloze handel 0,1 procent lager sloot op 353,01 punten. Meevallende jaarcijfers van Unilever slaagden er uiteindelijk niet in de bredere markt hoger te zetten.

 

Apple kelderde op woensdag in de handel nabeurs 10 procent vanwege tegenvallende iPhone verkopen van 47,8 miljoen afgelopen kwartaal. Dit was weliswaar een nieuw record, maar voldeed echter niet aan de verwachting van 50 miljoen stuks van Wall Street. Ook de omzetverwachting voor het lopende kwartaal was lager dan verwacht.

 

In economisch nieuws steeg de inkoopmanagersindex van Markit en HSBC voor China’s industrie deze maand naar 51,9, ruimschoots boven het break even niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. Econoom Hongbin Qu van HSBC schreef de groei toe aan een toename van met name de binnenlandse orders. Economen bij Nomura zagen in de cijfers een bevestiging van hun verwachting dat de groei van de Chinese economie zal aantrekken van 7,9 procent in het vierde kwartaal naar 8,2 procent in het eerste kwartaal. 

 

De meeste Aziatische beurzen kleurden vanochtend desalniettemin rood, waarbij Tokio de uitzondering was. De Nikke steeg 1,3 procent naar 10.620,87 punten dankzij de verzwakking van de yen, die sinds de teleurstelling over het rentebesluit van de Bank of Japan juist was verhard.

 

Beleggers hebben vandaag het vizier gericht op de kwartaalcijfers van industrieel conglomeraat 3M en softwarereus Microsoft. Ook komen de eerste inkoopmanagersindexen voor Europa voor de maand januari.

 

Bedrijfsnieuws

Ziggo heeft vanochtend bij de publicatie van de jaarcijfers aangegeven dat de groei van het bedrijfsresultaat in 2013 zal afzwakken doordat de kabelaar de investeringen en de marketing en promotie uitgaven moet opschroeven vanwege de concurrentie met KPN. Voor 2013 rekent Ziggo op een toename van het bedrijfsresultaat (EBITDA) gecorrigeerd voor bijzondere posten van 2,5 tot 3,5 procent bijeen omzetgroei die een iets sterker tempo zal hebben. In 2012 nam de aangepaste EBITDA toe met 5,5 procent tot 880 miljoen euro. De omzet groeide afgelopen boekjaar met 4,0 procent tot 1.537 miljoen euro. De investeringen gaan in 2013 omhoog naar 320 tot 330 miljoen euro. In 2012 was dit 280 miljoen euro. 

 

De aankondiging komt nadat Ziggo in het vierde kwartaal een tegenvallende omzetgroei van 1,4 procent tot 383 miljoen euro liet zien. Analisten hadden verwacht dat de groei zou aantrekken tot 3,7 procent naar 392 miljoen euro. In het derde kwartaal zwakte de omzetgroei af tot 1,2 procent doordat Ziggo de marketing inspanningen terugbracht. De aangepaste EBITDA nam in het vierde kwartaal toe met 2,7 procent tot 218 miljoen euro. Dit kwam overeen met de analistenverwachtingen.

 

Crown van Gelder (CVG) heeft over geheel 2012 een fors verlies geleden door afwaarderingen, zo meldt het bedrijf in een persbericht. CVG stelt aandeelhouders daarom voor om het dividend voor 2012 te passeren. Het papierbedrijf leed over 2012 dankzij 25 miljoen euro aan afwaarderingen een nettoverlies van 24 miljoen euro. Exclusief deze posten bedroeg de winst een miljoen euro. CVG sprak van een ongunstig economisch klimaat, overcapaciteit in de papierindustrie en sterke concurrentie. Daarnaast stelt het bedrijf te worden geconfronteerd met aanhoudend hoge grondstofkosten en een sterke stijging van de energieprijzen in 2013. De afzet steeg met 6 procent in 2012, waarmee het bedrijf beter dan de markt presteert. CVG schreef de omzetgroei toe aan het succes van nieuw ontwikkelde producten.

 

Verwachtingen

– 3M Company Q4 WPA 1,41 dollar (Reuters) vorig 1,35 dollar

– AT&T Q4 WPA 0,48 dollar (Reuters) vorig 0,42 dollar

– Microsoft Q2 WPA 0,75 dollar (Reuters) vorig 0,78 dollar

– Wekelijkse steunaanvragen VS 355.000 (Bloomberg) vorig 335.00

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.