Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Franse inkoopmanagersindex daalt fors in januari

Franse inkoopmanagersindex daalt fors in januari
24 jan 2013 om 11:28

De economische activiteit in Frankrijk is in januari flink afgenomen. Dat blijkt uit de voorlopige inkoopmanagersindex (PMI) van Markit.

De samengestelde PMI van de industrie en de dienstensector daalde in januari tot 42,7 van 44,6 in december. Dit is het laagste niveau in 46 maanden en onder het break even niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp.

De index voor de industrie daalde tot 42,9 van 45,6. De dienstenindex daalde tot 43,6 van 45,2.

De afnemende bedrijvigheid in beide sectoren kwam met name doordat de nieuwe orders daalden als gevolg van de zwakke binnenlandse vraag. Het tempo van de krimp was wel wat minder sterk vergeleken met de voorgaande maanden.

Volgens hoofdeconoom Jack Kennedy van Markit signaleren de cijfers een zeer teleurstellende start van het nieuwe jaar en is het risico dat Frankrijk terugzakt naar een recessie toegenomen.

De Franse economie kromp met 0,1 procent in het derde kwartaal na nulgroei in het eerste halfjaar. De gangbare definitie van een recessie is twee kwartalen op rij van negatieve groei. Statistiekbureau Insee voorspelde in december dat de economie in het eerste en tweede kwartaal een nipte groei van 0,1 procent zal laten zien.

De cijfers staan in schril contrast met de vandaag bekend gemaakt Duitse inkoopmanagersindex. De samengestelde index steeg in januari tot 53,6- de hoogste stand in 12 maanden tijd- van 50,3 in december. De Bundesbank gaf eerdere deze week al aan dat de Duitse economie al weer tekenen van herstel laat zien na krimp van mogelijk een half procent in het vierde kwartaal.

Markit komt op 1 februari met de definitieve cijfers voor de industrie en op 5 februari met definitieve cijfers voor de dienstensector en de samengestelde index.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.