Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Inkoopmanagersindex eurozone wijst wederom op minder sterke krimp economie

Update: Inkoopmanagersindex eurozone wijst wederom op minder sterke krimp economie
24 jan 2013 om 12:37

De inkoopmanagersindex (PMI) van Markit voor de eurozone is in januari gestegen naar het hoogste niveau in tien maanden tijd en wijst daarbij op herstel van de economie in de eerste helft van 2013 na een zwaar vierde kwartaal. Binnen de eurozone zijn de onderlinge verschillen echter nog steeds sterk, waarbij vooral een zwak Frankrijk opvalt.

De PMI van de industrie en dienstensector in de eurolanden nam in januari toe tot 48,2 van 47,2 in december. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van economische groei, terwijl een cijfer beneden de 50 betekent dat de economie krimpt.

De index is sinds de tweede helft van 2012 aan het stijgen doordat zowel de nieuwe orders als de productie bij dienstverleners en industriële bedrijven in een steeds zwakker tempo krimpen. Dit is waarschijnlijk een van de aanleidingen geweest voor de Europese Centrale Bank om de afgelopen maanden niet tot een nieuwe renteverlaging over te gaan. ECB-president Mario Draghi heeft gezegd dat de economie later in het jaar geleidelijk begint te herstellen.

Hoofdeconoom Chris Williamson zei dat de economie zelfs al eerder kan gaan aantrekken.

“Op de toekomst gerichte indicatoren – zoals het ondernemers vertrouwen en de verhouding tussen nieuwe orders en voorraden – wijzen ook dat het tempo van de krimp de komende maanden zal blijven afzwakken, en een terugkeer naar groei lijkt tot de mogelijkheden te behoren in de eerste helft van 2013,” zei econoom Chris Williamson van Markit in een commentaar.

Williamson waarschuwde echter voor al te veel optimisme, er op wijzend dat bedrijven arbeidsplaatsen in een sterker tempo aan het verlagen zijn om de kosten onder controle te houden.

Daarnaast daalde de PMI in Frankrijk in januari tot 42,7 van 44,6 in december. Dit is het laagste niveau in 46 maanden.

Volgens econoom Jack Kennedy van Markit signaleren de Franse cijfers een zeer teleurstellende start van het nieuwe jaar en is het risico dat Frankrijk terugzakt naar een recessie toegenomen.

Sterkhouder Duitsland zag juist de PMI stijgen van 50,3 in december naar 53,6, de hoogste stand in een jaar tijd.

Markit komt komende week met vervolgcijfers voor januari, waaronder de belangrijke inkoopmanagersindexen voor Spanje en Italië.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.