Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Weer nieuw jaarrecord AEX dankzij meevallend economisch nieuws

Weer nieuw jaarrecord AEX dankzij meevallend economisch nieuws
24 jan 2013 om 18:05

Het Damrak is vandaag licht hoger gesloten na een rits meevallende macrocijfers die er op wijzen dat de wereldeconomie vaste voet aan de grond aan het krijgen is. De AEX bereikte daardoor de hoogste stand in bijna anderhalf jaar tijd.

 

De AEX steeg 0,3 procent naar 354,13 punten. De rest van Europa kleurde groen, waarbij Londen (+1,1%) aan kop ging, gevolgd door Milaan (+0,9%) en Parijs (+0,7%). In de valutahandel steeg de euro/dollar van 1,332 naar 1,340. Op de obligatiemarkt bleef de Spaanse en Italiaanse 10-jaars rente hangen rond het laagste niveau sinds oktober 2010.

 

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital merkt op dat er een positieve terugkoppeling lijkt te ontstaan tussen meevallende macrocijfers, beleggers die meer vertrouwen in de economie krijgen en hogere beurzen.

 

“Je zit in een turnaround [van de economie] en er staat een heleboel geld langs de zijlijn,” zegt Jurgens.

 

In Amerikaans economisch nieuws lieten de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering een onverwachte daling zien naar het laagste niveau in vijf jaar tijd. Dat wijst op het aantrekken van de arbeidsmarkt na de trage banengroei in 2012. 

 

Daarnaast wees de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie in januari op de sterkste groei van de sector sinds maart 2011. De Chinese evenknie gaf deze maand ook aan dat de economische groei zal gaan aantrekken. De inkoopmanagersindex voor de eurozone wees op herstel van de economie in de eerste helft van 2013 na een zwaar vierde kwartaal.

 

“Op de toekomst gerichte indicatoren – zoals het ondernemers vertrouwen en de verhouding tussen nieuwe orders en voorraden – wijzen er ook op dat het tempo van de krimp de komende maanden zal blijven afzwakken, en een terugkeer naar groei lijkt tot de mogelijkheden te behoren in de eerste helft van 2013,” zei econoom Chris Williamson van Markit, de instelling die de indexen opstelt.

 

Minpunt in de Europese index was dat de Franse conjunctuur in januari juist verzwakte. Daarnaast bleek dat de Spaanse werkloosheid afgelopen kwartaal naar een nieuw record steeg van 26 procent.

 

Beleggers kijken voor vrijdag nog uit naar de terugbetaling door banken van de eerste 3-jaars LTRO-leningen van de Europese Centrale Bank. De Ifo index voor het ondernemersklimaat zal er naar verwachting op wijzen dat de Duitse economie de winterdip te boven aan het komen is. 

 

Stijgers en dalers 

Uitblinker op de AEX was Air France-KLM, dat de opmars voort bleef zitten. Het fonds steeg 4,0 procent naar 8,68 euro, het hoogste niveau sinds de zomer van 2011. ASML Holding eindigde 2,4 procent hoger en Philips won 1,8 procent. UBS verhoogde vandaag voor Philips het advies van Neutraal naar Kopen en het koersdoel van 19,50 naar 24,00 euro. In 2013 gaat Philips volgens de analisten van UBS verrassen met de marges dankzij groei en beter kostenbeleid.

 

TNT Express (-0,5%) werd door ABN AMRO op de kooplijst gezet, maar het koersdoel ging naar beneden van 9,50 naar 6,75 euro vanwege de afgeketste overname door UPS. Volgens analist Maarten Bakker is TNT Express op zichzelf staand een aantrekkelijk bedrijf met een lage waardering ten opzichte van sectorgenoten.

 

Vanwege de schuldenvrije balans en netto cashpositie van 200 miljoen euro eind 2012 is TNT Express  volgens Bakker een mogelijke overnameprooi voor private equity spelers. Daarnaast zou een overname van TNT door FedEx logisch zijn omdat het Amerikaanse bedrijf een beperkte positie in Europa heeft, in tegenstelling tot UPS, aldus de analist.

 

AkzoNobel kreeg een opwaardering door JPMorgan Cazenove van Onderwogen naar Neutraal bij een koersdoelverhoging van 36,00 naar 50,00 euro. ArcelorMittal, dat aankondigde een fabriek in Luik te zullen gaan sluiten, eindigde 0,2 procent hoger.

 

Op de AMX ging Ziggo 3,8 procent onderuit nadat de kabelaar teleurstelde met de kwartaalcijfers. De omzetgroei trok in het vierde kwartaal tegen de verwachting in niet wezenlijk aan. Ziggo ziet zich daarbij genoodzaakt vanwege de concurrentiestrijd met KPN de investeringen te verhogen en de marketing en promotie uitgaven op te schroeven. Daardoor moet de omzetgroei in 2013 voldoen aan de verwachtingen van analisten, maar zal de toename van het bedrijfsresultaat (EBITDA) lager dan verwacht uitkomen.

 

SNS Reaal kelderde 9,9 procent vanwege aanhoudende zorgen over het kapitaaltekort bij de bankverzekeraar. Het hoofd van kredietbeoordeling Europese banken bij Fitch waarschuwde in het Financieele Dagblad dat het opleggen van verliezen aan houders van meer preferente obligaties van SNS Reaal zal betekenen dat een nieuw precedent wordt geschapen. Daardoor zullen de financieringskosten voor alle Europese banken stijgen aldus Fitch.

 

Smallcap Sligro Food Group daalde 0,3 procent, ondanks dat de supermarktketen en groothandel voor supermarkten een nettowinst over 2012 rapporteerde die zowel de eigen outlook als de analistenverwachtingen overtrof. Sligro verwacht in 2013 geen wezenlijke verbetering van de marktomstandigheden, wat inhoudt dat de concurrentie fel zal blijven en de vraag van consumenten vlak zal blijven.

 

Het lokaal genoteerde Crown van Gelder kelderde 11,0 procent nadat het papierbedrijf een nettoverlies over 2012 rapporteerde vanwege een forse afwaardering.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.