Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak op lichte winst na meevallende stijging Duits ondernemersklimaat

Beursupdate: Damrak op lichte winst na meevallende stijging Duits ondernemersklimaat
25 jan 2013 om 14:48

Het Damrak heeft vandaag een lichte winst opgebouwd, waardoor de AEX op weg is naar wederom nieuw jaarrecord. Ook vandaag zorgen macrocijfers voor een positieve stemming op de beursvloeren, waar vooral financials in trek zijn nadat vandaag bleek dat banken een groter dan verwacht bedrag aan leningen van de Europese Centrale Bank zullen gaan aflossen.

 

De AEX stijgt 0,3 procent naar 355,01 punten. Ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag op 350,89 punten staat de index 1,2 procent het groen. Gisteren pakte de AEX een winst van 0,3 procent na een rits meevallende macrocijfers uit China, Europa en Amerika die er op wezen dat de wereldeconomie vaste voet aan de grond aan het krijgen is. 

 

Volgens Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer heeft de markt nog de kracht om door te gaan tot 358 punten. 

 

“De omzetten zijn niet groot, ook hier en in andere markten ook niet,” aldus Vermeulen. 

 

Vermeulen schrijft dit toe aan de houding van pensioenfondsen en kleine beleggers, die volgens hem nog huiverig zijn om in te stappen en eerst meer positief nieuws willen zien. 

 

In Europa gaat Frankfurt (+1,3%) aan kop nadat vanochtend uit de Ifo Index bleek dat de verwachtingen van Duitse ondernemers in januari naar het hoogste niveau sinds mei 2012 stegen. Parijs volgt op afstand met plus 0,6 procent. 

 

In de valuta-handel stijgt de euro/dollar van 1,335 naar 1,347 nadat de ECB meldde dat 278 Europese banken 137 miljard euro aan 3-jaars LTRO-leningen van de centrale bank terugbetalen op 30 januari. Dit is een hoger dan verwacht bedrag. Economen bij Nomura hadden gemikt op 120 miljard euro. 

 

Doordat de eurozone crisis tot rust lijkt te zijn gekomen, zien veel banken zich niet langer genoodzaakt een niet of weinig renderende pot met noodgeld opzij te zetten. Daarnaast heeft ECB-ingrijpen er voor gezorgd dat veel banken het zonder de krediethulp van de centrale bank afkunnen, schreef ING econoom Padrhaic Garvey vanochtend in een note. 

 

“Bovendien hebben de 3-jaars LTRO-leningen samen met het [obligatieaankoopprogramma] OMT tezamen allerlei markten voor banken vlot getrokken, waardoor de kapitaalmarktfinancieringsroute voor veel banken gedeblokkeerd is,” aldus Garvey.

 

Voor vandaag kijken beleggers nog uit naar cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, die naar verwachting het herstel zullen bevestigen.

 

Stijgers en dalers 

Op de AEX staan 19 fondsen in het groen. Air France-KLM (+2,3%) blijft het goed doen. Een slot op de huidige koers van 8,87 euro zou het hoogste niveau zijn sinds medio 2011. ASML Holding stijgt 1,0 procent naar 53,60 euro. Een slot op dat niveau zou de hoogste stand ooit zijn. SBM Offshore wint 1,3 procent, terwijl KPN (-2,6%) de verliezers leidt.

 

AkzoNobel (+0,3%) profiteert weinig van een verhoging door Morgan Stanley van het advies van Equal-weight naar Overweight en het koersdoel van 52,00 naar 60,00 euro. 

 

ING noteert onveranderd nadat Nomura het koersdoel verhoogde van 8,50 naar 9,00 euro. Analisten bij Nomura, die hun koopaanbeveling intact hielden, zijn bij de publicatie van de jaarcijfers komende maand benieuwd naar uitspraken over de desinvesteringen in Japan en Zuid-Korea.

 

Hekkensluiter is ArcelorMittal, dat van UBS een adviesverlaging kreeg van Kopen naar Neutraal bij een koersdoelverlaging van 15,00 naar 14,00 euro. UBS stelde dat de wereldwijde overcapaciteit van staal de winst van ArcelorMittal drukt en voorziet in 2013 geen verandering in deze situatie.

 

Op de AMX noteert Heijmans 0,1 procent lager. Voorbeurs meldde de bouwer een Friese infrastructuuropdracht van 30 miljoen euro. SNS Reaal herstelt met 8,1 procent winst nadat het Financieele Dagblad meldde dat de bankverzekeraar koortsachtig overleg aan het voeren is met een groep investeerders voor een kapitaalinjectie van naar verluidt 1,5 tot 2,5 miljard euro. 

 

Opvallende stijger is kabelaar Ziggo (+3,3%). Beursgoeroe Geert Schaaij gaf het fonds een koopaanbeveling in de verwachting dat sterke groeiontwikkeling van triple play abonnementen een aanjager zal zijn van de beurskoers.

 

Smallcap Sligro Food Group wint 0,3 procent nadat SNS Securities het koersdoel verhoogde van 24,00 naar 28,00 bij een ongewijzigd Kopen advies. Analist Richard Withagen zegt zijn waardering te hebben aangepast vanwege de solide ontwikkeling van de kasstroom van de supermarktketen en groothandel voor supermarkten. Withagen merkt daarbij op dat in 2012 de investeringen lager dan verwacht waren en dat er ruimte is om het werkkapitaal terug te brengen. 

 

Van Lanschot, lokaal genoteerd, noteert vlak nadat uit het register van de Autoriteit Financiële Markten bleek dat Rabobank een eerste belang heeft genomen in de private bank.

 

Verwachtingen

– Nieuwe huizenverkopen VS december 385.000 (Bloomberg) vorig 377.000

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.