Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit op nieuw jaarrecord

Damrak sluit op nieuw jaarrecord
25 jan 2013 om 18:12

Het Damrak is vrijdag hoger gesloten na meevallende macro-economisch nieuws uit Europa en overwegend positieve bedrijfscijfers uit Amerika. De AEX sloot op een nieuw jaarrecord.

 

De AEX sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 355,74 punten. Op weekbasis was er sprake van 1,4 procent winst. Andere Europese beurzen vlagden eveneens hoger af.

 

De winst op weekbasis is, naast het akkoord voor een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, te danken aan meevallend macro nieuws en meevallende bedrijfscijfers, zo stelt Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers. De handelaar merkt wel op dat de bedrijfscijfers dit kwartaal al snel meevallend zijn, vanwege de lage verwachtingen die bedrijven hebben gecreëerd.

 

De Duitse beurs steeg vrijdag 1,4 procent nadat berichtgeving over het optimistische beeld dat Duitse ondernemers hebben van het ondernemersklimaat. Vanochtend bleek namelijk uit de Ifo Index dat de verwachtingen van Duitse ondernemers in januari naar het hoogste niveau sinds mei 2012 stegen.

 

“Europese beurzen werden vandaag op sleeptouw genomen door de Duitse beurs”, zo zei Smit.

 

Amerikaanse bedrijfscijfers lieten vandaag een overwegend positief beeld zien. Procter & Gamble wist in het afgelopen kwartaal de winst met 140 procent te doen stijgen door betere marges en verhoogde daarop de vooruitzichten voor het gehele boekjaar. Honeywell profiteerde eveneens van hogere marges en herhaalde de outlook voor dit jaar. De winstdaling van Microsoft viel daarentegen licht tegen.

 

Stijgers en dalers

ASML sloot vrijdag als sterkste stijger binnen de AEX na een winst van 3,1 procent op 54,70 euro, het hoogste niveau in meer dan een decennium.

 

Air France-KLM (+2,4) deed even opnieuw goede zaken. Op maandbasis steeg het aandeel ruim 25 procent en de slotstand van 8,89 euro is het hoogste niveau sinds medio 2011. Andere winnaar waren onder meer SBM Offshore, die 1,8 procent won en DSM, dat 1,5 procent aandikte.

 

ING noteerde 0,4 procent hoger nadat Nomura het koersdoel verhoogde van 8,50 naar 9,00 euro. Analisten bij Nomura, die hun koopaanbeveling intact hielden, zijn bij de publicatie van de jaarcijfers komende maand benieuwd naar uitspraken over de desinvesteringen in Japan en Zuid-Korea.

 

KPN (-2,4%) droeg vandaag de rode lantaarn. Verder zaten vooral grondstof gerelateerde aandelen in de hoek waar de klappen vielen. Zo verloor ArcelorMittal 1,4 procent en leverde Aperam 2,3 procent in. De staalreus ontving van UBS een adviesverlaging van Kopen naar Neutraal bij een koersdoelverlaging van 15,00 naar 14,00 euro. UBS stelde dat de wereldwijde overcapaciteit van staal de winst van ArcelorMittal drukt en voorziet voor 2013 geen verandering optreden.

 

AkzoNobel sloot 0,1 procent hoger na een adviesverhoging door Morgan Stanley van Equalweight naar Overweight. Tevens stelde analisten van de broker het koersdoel opwaarts bij van 52,00 naar 60,00 euro. In ander nieuws bleek dat CAO-overleg tussen AkzoNobel Nederland en de vakbonden niet heeft geleid tot resultaat. De bonden dreigen voor aanstaande maandag met stakingen tenzij AkzoNobel alsnog aan hun CAO-eis tegemoet komt.

 

Op de AMX maakte SNS Reaal (+12,4%) slechts een deel van zijn verlies goed van afgelopen week goed. De bankverzekeraar leed afgelopen week enorme verliezen vanwege aanhoudende zorgen over het kapitaaltekort.

 

Ziggo (+2,9%) viel vandaag eveneens in positieve zin op. Beursgoeroe Geert Schaaij gaf het fonds een koopaanbeveling in de verwachting dat sterke groeiontwikkeling van triple play abonnementen een aanjager zal zijn van de beurskoers. Donderdag gaf het fonds nog een deel van zijn koers prijs na het afgeven van een tegenvallende outlook bij de publicatie van de omzetcijfers, die ook beneden de verwachting van analisten lag.

 

Heijmans koerste 0,6 procent lager. Voorbeurs meldde de bouwer een Friese infrastructuuropdracht van 30 miljoen euro. SNS Reaal herstelt met 8,1 procent winst nadat het Financieele Dagblad meldde dat de bankverzekeraar koortsachtig overleg aan het voeren is met een groep investeerders voor een kapitaalinjectie van naar verluidt 1,5 tot 2,5 miljard euro.

 

Smallcap Sligro Food Group won 0,6 procent nadat SNS Securities het koersdoel verhoogde van 24,00 naar 28,00 bij een ongewijzigd Kopen advies. Analist Richard Withagen zei zijn waardering te hebben aangepast vanwege de solide ontwikkeling van de kasstroom. Donderdag noteerde het fonds nog lager na de bekendmaking van de kwartaalcijfers waarbij de groothandel aangaf te rekenen op felle concurrentie op korte termijn en een vlakke consumentenvraag.

 

Tussenstand Wall Street

Omstreeks de klok van zes noteerden de Amerikaans beurzen licht hoger. De Dow Jones en de Nasdaq stegen beide 0,3 procent. De S&P 500 dikte 0,2 procent aan en staat daarmee nipt onder het hoogste record sinds 2007 van 1.500 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.