Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Groter dan verwacht bedrag aan 3-jaars ECB-leningen afgelost

Update: Groter dan verwacht bedrag aan 3-jaars ECB-leningen afgelost
25 jan 2013 om 16:05

Meer dan de helft van de Europese banken die 3-jaars LTRO-leningen in december 2011 van de Europese Centrale Bank hebben afgenomen, zullen de kredieten voortijdig terugbetalen. Dit meldt de ECB vandaag.

 

Volgens de ECB zullen 278 banken 137,159 miljard euro aflossen op 30 januari. Dit is een hoger dan verwacht bedrag. Economen bij Nomura hadden gemikt op 120 miljard euro.

 

Rabobank en ING hebben geen gebruik gemaakt van de 3-jaars LTRO. SNS Reaal, dat wel heeft geparticipeerd, wilde geen commentaar geven. 

 

In december 2011 leenden 523 Europese banken 489,5 miljard euro van de ECB voor een periode van drie jaar. In februari 2012 maakten Europese banken in een tweede ronde gebruik van nog eens 529 miljard euro aan 3-jaars LTRO-leningen, 

 

Met de extreem lang lopende leningen hoopte de toen kersverse ECB-president Mario Draghi een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Met zachte dwang zorgde Draghi er voor dat zo veel mogelijk banken leenden om een stigma te voorkomen als alleen de probleembanken zouden instappen.

 

Doordat de eurozone crisis tot rust lijkt te zijn gekomen, zien veel banken zich niet langer genoodzaakt een niet of weinig renderende pot met noodgeld opzij te zetten. Daarnaast heeft ECB-ingrijpen er voor gezorgd dat veel banken het zonder de krediethulp van de centrale bank afkunnen en op eigen kracht de financiering kunnen regelen.

 

Vlag niet uit hangen 

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING betekent de afbetaling zeker niet dat er een mijlpaal is genomen in het oplossen van de eurozone crisis.

 

“Het is een illustratie van wat we afgelopen maanden hebben gezien, dat het een klein beetje beter wordt, de grote angst is weg,” zegt de econoom.

 

Brzeski vermoedt dat vooral gezonde banken de leningen hebben afgelost, een tweezijdig teken. 

 

“Het is duidelijk dat heel veel banken de free lunch hebben gepakt en er niets meer mee kunnen doen,” aldus de econoom

 

Volgens Brzeski wijzen de terugbetalingen er op dat de vraag naar krediet nog steeds zwak is, wat geen goed teken is voor de reële economie.

 

Eerder vanochtend zei Draghi in Davos op het World Economic Forum dat de rust in financiële markten nog niet heeft geleid tot een herstel van de reële economie. 

 

“Er is geen gelijk momentum aan de reële kant van de economie. Hier moeten we meer aan doen,” aldus de ECB-president.

 

Update: om meer informatie over LTRO en commentaren toe te voegen.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.