Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Belgie accepteert sluiting fabriek ArcelorMittal niet

Belgie accepteert sluiting fabriek ArcelorMittal niet
28 jan 2013 om 10:25

De Belgische overheid spant zich in om een nieuwe koper te vinden voor de staalfaciliteiten van ArcelorMittal in de stad Luik. Dit komt naar voren uit een vrijdag door de Belgische overheid opgestelde verklaring, melden diverse Belgische nieuwsmedia.

“We accepteren de sluiting en de beslissing van ArcelorMittal niet” en “wij steunen de werknemers en zoeken naar een plan ter behoud van de arbeidsplaatsen", aldus premier Elio Di Rupo vrijdag in de verklaring.

Volgens de krant De Standaard zou de Waalse overheid een miljoen euro opzij hebben gezet voor het inwinnen van professioneel advies voor het vinden van een koper.

ArcelorMittal maakte afgelopen donderdag bekend de faciliteiten in Luik definitief te sluiten vanwege de aanhoudende lage staalvraag en overcapaciteit in Europa.

In 2012 daalde de staalvraag in Europa met 8 tot 9 procent en de vraag ligt nu 29 procent onder het niveau van voor de crisis. ArcelorMittal verwacht geen verbetering op de middellange termijn. In de eerste negen maanden van 2012 leed de faciliteit in Luik een verlies van 200 miljoen euro.

De staalreus steunt de Belgische overheid dan ook niet in een zoektocht naar een koper. De sluiting van de fabriek betekent het verlies van circa 1.300 arbeidsplaatsen.

Het banenverlies ligt erg gevoelig omdat ArcelorMittal aanzienlijke belastingvoordelen genoot voor de Belgische vestigingen.

De Standaard berichtte dit weekend dat ArcelorMittal door middel van de zogenaamde notionele interestaftrek de afgelopen jaren circa 2 miljard euro uitspaarde Voor de tot de crisis winstgevende activiteiten betaalde ArcelorMittal daardoor vrijwel geen belastingen in België, aldus de krant.

Florange

Een soortgelijke situatie deed zich eind vorig jaar voor bij de hoogovens van ArcelorMittal in het Franse Florange. ArcelorMittal sloot de hoogovens en ging daarbij akkoord om de 629 werknemers niet te zullen ontslaan en elders binnen het concern een baan aan te bieden. Hiermee voorkwam de staalreus een nationalisering van de activiteiten in Florange.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.