Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet opwaartse trend door

AEX zet opwaartse trend door
29 jan 2013 om 17:51

De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw hoger gesloten na een rustig verlopen sessie waarin het vooral de koerswinsten van enkele individuele fondsen waren die de index hoger zetten.

 

De AEX won 0,4 procent op 358,08 punten. Ook de omringende beurzen lieten stijgingen zien.

 

Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit en diverse belangrijke macrocijfers, die aangeven hoe de economie zich ontwikkelt. Vermogensbeheerder Ed Manie van Ortelius Wealth Management zegt dat beleggers de koerswinsten van de afgelopen tijd bevestigd willen zien in economisch nieuws.

 

Een tegenvaller was de stevige daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, die volgde op het aflopen van een tijdelijke verlaging van de loonbelasting. De daling over januari deed de stijging die in 2012 werd opgebouwd in een klap teniet.

 

Volgens Maurice Mureau van Keijser Capital negeert de markt momenteel slecht nieuws en is de blik naar boven gericht. De vermogensbeheerder verwacht dat de 360 voor de AEX nog wel op de borden komt, bijvoorbeeld donderdag als Shell met de jaarcijfers komt.

 

Positiever was de ontwikkeling op de Amerikaanse huizenmarkt, waar de prijzen in de grootste steden in november met 5,5 procent toenamen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 11 fondsen hoger verhandeld tegenover 14 fondsen lager. De grootste aandacht as er voor Philips, dat voorbeurs met de jaarcijfers kwam en 2,3 procent koerswinst boekte.

 

Philips leed een verlies van 355 miljoen euro in het vierde kwartaal, maar dat was te wijten aan een kartelboete en reorganisatielasten. Onderliggend deed het Eindhovense bedrijf het wel goed, meent ook analist Fabian Smeets van ING.

 

Volgens analist Daniel Cunliffe van Nomura betekenen de meevallende prestaties van met name Lighting dat de analistenverwachtingen voor Philips omhoog moeten, ook vanwege de verkoop van lifestyle entertainment.

 

Naast Philips wisten ook KPN en zwaargewichten Shell en ArcelorMittal in de plus te eindigen. Het telecombedrijf won 1,6 procent, de energiegigant dikte 1,4 procent aan en de staalreus werd 1,1 procent meer waard op de beurs.

 

Air France-KLM leverde met 3,3 procent stevig in. Hiermee lijkt, tenminste voor even, een einde gekomen aan de indrukwekkende zegereeks die het aandeel het laatste halfjaar doormaakte.

 

Op de AMX(-0,1%) wint CSM 4,3 procent nadat het bedrijf in een onverwachte trading update een sterker dan verwachte groei van het aangepaste bedrijfsresultaat door goede prestaties bij de bakkerijactiviteiten. Dit betekent volgens analist Macro Gulpers van ING dat de verkooprijs voor deze bakkerijactiviteiten omhoog kan.

 

Ziggo wist de weg naar boven te vervolgen, ondanks een koersdoelverlaging door Nomura naar 27,75 euro. De kabelaar werd 1,3 procent meer waard op de beurs. USG People en TomTom waren de grootste dalers met een verlies van respectievelijk 2,2 en 2,5 procent.

 

Smallcap Grontmij steeg 4,4 procent nadat SNS Securities het advies verhoogde naar Kopen met een koersdoelvan 4 euro. Volgens analist Edwin de Jong gaan “alle lichten op groen” als Grontmij een koper weet te vinden voor de Franse monitoring en testing activiteiten. 

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de markten in Europa, noteerde de Dow Jones Index 0,4 procent hoger op 13.942,80 punten. De breder samengestelde S&P500 Index dikte eveneens 0,4 procent aan en techbeurs Nasdaq handelde onveranderd op 3.153,56 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.