Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Philips hoger op vlak Damrak

Beursblik: Philips hoger op vlak Damrak
29 jan 2013 om 11:34

Het Damrak heeft vanochtend in impulsloze handel weinig beweging laten zien. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Fed en een golf aan Amerikaanse macrocijfers. Op fondsenniveau zet Philips het goed ontvangen cijferseizoen voort.

 

Aan het einde van de ochtendhandel noteert de AEX onveranderd op 356,65 punten. Andere Europese beurzen als Parijs (-0,1%) en Frankfurt (-0,1%) laten ook haast geen beweging zien. In de valutahandel is de euro/dollar gedaald van 1,347 naar 1,345.

 

Dit jaar heeft de AEX meer dan 4 procent gewonnen. Ten opzichte van de bodem halverwege november, toen zorgen over de Amerikaanse fiscal cliff hun hoogtepunt bereikten, staat de index meer dan 11 procent in het groen. Beleggers zijn sindsdien een stuk minder bezorgd geworden over de eurozone crisis en juist positiever geworden over de mondiale economie.

 

Vermogensbeheerder Ed Manie van Ortelius Wealth Management zegt dat beleggers de koerswinsten van de afgelopen tijd bevestigd willen zien in economisch nieuws. 

 

“We hebben deze week nog een vracht aan [macro]cijfers te gaan,” aldus Manie, die toevoegt dat Europese beurzen als het Damrak achterlopen op de winsten voor Wall Street.

 

Op vrijdag zal volgens economen gepolst door persbureau Bloomberg blijken dat de banengroei 160.000 bedroeg in januari. Dat is niet veel meer dan de gemiddelde maandelijkse groei van 153.000 in 2012, een tempo waarbij de werkloosheid traag daalt, wat de Fed niet tevreden zal stellen. 

 

De Fed zal daarom morgen bij het rentebesluit waarschijnlijk de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten en wederom beloven de rente uitzonderlijk laag te houden totdat de werkloosheid naar 6,5 procent is gedaald. De centrale bank heeft aangegeven eerst een duurzame acceleratie van de economische groei ende arbeidsmarkt te willen zien alvorens tot verkrapping over te gaan. 

 

Uit de voorlopige Amerikaanse nationale rekeningen op woensdag zal volgens de consensusverwachting van Bloomberg blijken dat de economische groei terugzakte van 3,1 procent in het derde kwartaal naar 1,0 procent in het vierde kwartaal vanwege de Amerikaanse begrotingsperikelen. Europese inkoopmanagersindexen moeten op vrijdag bevestigen dat de recessie in Italië en Spanje wat afzwakte in januari.

 

Stijgers en dalers 

Op de AEX staan 10 van de 25 hoofdfondsen in het groen. Philips (+3,1%) heeft het openingsverlies weggewerkt en is inmiddels koploper nadat eerder dit seizoen de cijfers van Unilever en ASML Holding ook een positief onthaal van beleggerskregen. Voorbeurs meldde het elektronicaconcern een sterker dan verwachte groei van het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) met 50 procent naar 875 miljoen euro, 4 procent boven de consensusverwachting. Dat kwam met name door meevallende winstgroei bij divisies Lighting en Healthcare. 

 

Philips sprak voor de omzet in 2013 van een “trage start” en aantrekkende groei in de tweede helft van het jaar vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Desalniettemin handhaafde het concern de doelstellingen voor 2013, waaronder een onderliggende omzetgroei van 4 tot 6 procent bij een EBITA-marge van 10 tot 12 procent. 

 

Analist Fabian Smeets van ING schreef in een commentaar dat de vanochtend aangekondigde verkoop van Lifestyle Entertainment kan betekenen dat Philips andere ondermaats presterende divisies ook wet af te stoten.

 

Cyclische metaalfondsen ArcelorMittal (+1,3%) (+1,1%) zijn ook in trek, terwijl Air France-KLM (-2,8%) en ASML (-1,5%), dat gisteren een nieuw slotrecord van 56,23 euro neerzette, de hekkensluiters.

 

Op de AMX wint CSM 4,3 procent nadat het bedrijf in een onverwachte trading update een sterker dan verwachte groei van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) met 40 procent tot 56,3 miljoen euro bekendmaakte. Dit was ruim boven de verwachting van ING analist Marco Gulpers van 48,5 miljoen euro dankzij meevallende prestaties bij de in de etalage staande activiteiten voor bakkerijactiviteiten. Volgens Gulpers betekent dit dat de range voor de verkoopprijs omhoog kan van 750 tot 800 naar 825 tot 875 miljoen euro. Purac, de activiteiten waar CSM mee doorgaat na de desinvesteringen, lieten echter een tegenvallende lichte autonome omzetkrimp en daling van het bedrijfsresultaat zien. 

 

Nomrua verlaagde het koersdoel voor Ziggo van 31,00 naar 27,75 euro bij een ongewijzigd Kopen advies. Het fonds wint een half procent. 

 

Smallcap Grontmij stijgt 4,7 procent nadat SNS Securities het advies verhoogde van Reduceren naar Kopen en het koersdoel daarbij zette op 4 euro. Volgens analist Edwin de Jong gaan “alle lichten op groen” als Grontmij een koper weet te vinden voor de Franse monitoring en testing activiteiten. Een succesvolle verkoop van het onderdeel dat 112 miljoen euro waard is, zou betekenen dat het ingenieursbureau eindelijk weer financieel gezond is en het dividend kan hervatten, stelt De Jong. 

 

Verwachtingen

– Ford Q4 WPA 0,26 dollar (Reuters) vorig 0,20 dollar

– Pfizer Q4 WPA 0,44 dollar (Reuters) vorig 0,50 dollar

– Amazon Q4 WPA 0,27 dollar (Reuters) vorig 0,38 dollar

– Case-Shiller huizenprijsindex 20-steden jaarbasis november 5,5% (Bloomberg) vorig 4,3%

– Consumentenvertrouwen VS december 64,0 (Bloomberg) vorig 65,1

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.