Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent hoger, focus op Philips

Damrak opent hoger, focus op Philips
29 jan 2013 om 08:20

Het Damrak opent vanochtend vlak tot licht hoger voorafgaand aan de tweedaagse monetaire vergadering van de Federal Reserve. De aandacht gaat uit naar Philips, dat een meevallend bedrijfsresultaat en de verkoop van de verlieslijdende Lifestyle Entertainment divisie bekendmaakte.

 

AEX futures noteren vlak tot licht hoger. Op maandag eindigde de index 0,3 procent in het groen op 356,68 punten, de derde winst op rij en een nieuw jaarrecord. Met name ASML Holding, dat op het hoogste niveau ooit sloot, stuwde de winst van de AEX. 

 

Beleggers zijn de afgelopen tijd positiever over de wereldeconomie en een stuk minder bezorgd over de eurozone crisis. Dat heeft er voor gezorgd dat de AEX staat op niveaus die voor het laatst in mei 2011 zijn opgetekend. 

 

Monetaire vergadering Fed 

De Fed zal morgen bij het rentebesluit waarschijnlijk de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten en wederom beloven de rente uitzonderlijk laag te houden totdat de werkloosheid naar 6,5 procent is gedaald. De centrale bank heeft aangegeven eerst een duurzame acceleratie van de economische groei ende arbeidsmarkt te willen zien alvorens tot verkrapping over te gaan. Op vrijdag zal volgens economen gepolst door persbureau blijken dat de banengroei 160.000 bedroeg in januari. Dat is een tempo waarbij de werkloosheid traag daalt, wat de Fed niet tevreden zal stellen.

 

Naast de Fed hebben beleggers het vizier gericht op de kwartaalcijfers van onder meer Ford en Pfizer. Ook komen staan er nog een tweetal Amerikaanse macrocijfers op de agenda.

 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde 0,2 procent naar 1.500,18 punten en de Dow Jones sloot 0,1 procent lager op 13.881,93 punten, terwijl de Nasdaq 0,2 procent steeg naar 3.154,30 punten.

 

Bedrijfsnieuws

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2012 conform de verwachting verlies geleden vanwege bijzondere posten, waaronder een half miljard euro grote EU-boete. Onderliggend steeg het bedrijfsresultaat (EBITA) sterker dan verwacht. Het elektronicaconcern boekte een nettoverlies van 355 miljoen euro van een nettoverlies van 160 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2011. De EBITA exclusief de bijzondere posten groeide met 50 procent tot 875 miljoen euro. Dat lag duidelijk boven de consensusverwachting van 839 miljoen euro. De EBITA-marge bedroeg 12,2 procent, en Philips handhaafde dan ook de margedoelstelling van 10 tot 12 procent voor 2013. De omzet nam in lijn met de verwachting toe van 6,71 naar 7,16 miljard euro. De onderliggende groei kwam uit op 3 procent. 

 

Philips verkoopt de verlieslijdende audio, video, multimedia en accessoires activiteiten aan Funai. Met de verkoop is een bedrag van 150 miljoen euro gemoeid en een licentiefee voor een periode van vijfenhalf jaar met een eventuele verlenging van nog eens vijf jaar. Na de verkoop focust de divisie Consumer Lifestyle zich op Health en Well-being. Naar verwachting wordt de verkoop in de tweede helft van 2013 afgerond, met uitzondering van de video activiteiten, die in 2017 worden overgedragen.

 

CSM heeft in het vierde kwartaal van 2012 zowel de omzet als winst zien stijgen. CSM realiseerde in het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 802,5 miljoen euro naar 854,7. Een sterke Amerikaanse dollar had een positieve impact op de omzet van 25,4 miljoen euro. De autonome omzetgroei van CSM kwam uit op 2,5 procent dankzij met name hogere prijzen. Het bedrijfsresultaat (EBITA) exclusief een eenmalige last van 19,5 miljoen euro steeg met 39,7 procent naar 56,3 miljoen euro. De groei werd gedreven door de divisie Bakery Supplies in zowel Noord-Amerika als Europa. De EBITA van bioplastic divisie Purac daalde juist. In een begeleidend schrijven sprak de onderneming van aanhoudende moeilijke omstandigheden, terwijl de strategische transformatie voort gaat zoals gepland.

 

Nomura heeft het koersdoel voor Ziggo verlaagd van 31,00 euro naar 27,75 euro en handhaaft het Kopen advies. Nomura voorziet moeilijke marktomstandigheden voor Ziggo in 2013. Volgens analisten van de broker zal het management doortastend optreden, waardoor de groei in de tweede helft van 2013 kan aantrekken. Volgens de analisten is Ziggo relatief goedkoop gewaardeerd ten opzichte van zijn concurrenten en wordt de koers ondersteunt door een hoog dividendrendement van circa 8 procent.

 

Verwachtingen

– Ford Q4 WPA 0,26 dollar (Reuters) vorig 0,20 dollar

– Pfizer Q4 WPA 0,44 dollar (Reuters) vorig 0,50 dollar

– Amazon Q4 WPA 0,27 dollar (Reuters) vorig 0,38 dollar

– Case-Shiller huizenprijsindex 20-steden jaarbasis november 5,5% (Bloomberg) vorig 4,3%

– Consumentenvertrouwen VS december 64,0 (Bloomberg) vorig 65,1

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.