Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eurcommissaris Rehn open voor nieuwe versoepeling begrotingseisen Spanje

Eurcommissaris Rehn open voor nieuwe versoepeling begrotingseisen Spanje
29 jan 2013 om 15:28

Eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn staat open voor een nieuwe versoepeling van de begrotingseisen voor het in een economische depressie verkerende Spanje. Dit schrijven Spaanse kranten naar aanleiding van een bezoek van Rehn gisteren aan Madrid.

 

Rehn zei volgens de berichtgeving dat het beleidsprogramma waar Spanje zich aan moet houden in ruil voor de Europese bailout van de Spaanse banken, tegen het licht kan worden gehouden als de economie dusdanig verslechtert

 

Spanje moest in 2012 aanvankelijk voldoen aan een begrotingstekort van 4,4 procent van het BBP. Dat werd in 2012 in twee stappen versoepeld naar 5,3 en uiteindelijk 6,3 procent van het BBP. Dit jaar mag het tekort 4,5 procent bedragen en in 2014 moet het land voldoen aan de EU-eis van 3 procent. 

 

Eind 2012 voorspelde de Commissie in de halfjaarlijkse groeiramingen dat het tekort in 2013 8,0 procent zal bedragen en 6,0 procent in 2013. In 2009 bereikte het tekort een hoogtepunt op 11,2 procent van het BBP.

 

Het steeds moeten bijstellen van de begrotingseisen is met name het gevolg van de tegenvallende ontwikkeling van de economie. De tientallen miljarden euro’s aan bezuinigingen die de regering van premier Mariano Rajoy heeft aangekondigd, blijken daardoor keer op keer te weinig te zijn om het tekort onder controle te krijgen. 

 

Officiële groeiramingen van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en ontwikkeling zijn steeds neerwaarts bijgesteld. Volgens de meest verse schattingen van het IMF zal Spanje pas in 2014 terugkeren naar groei nadat in 2011 een nieuwe recessie inzette.

 

De vraag is of gehoopte herstel genoeg zal zijn om de aanhoudende oplopende werkloosheid te drukken. Zo bleek het herstel in 2009-2010 niet genoeg te zijn om de werkloosheid te doen laten dalen.

 

Rehn, die een persconferentie hield samen met de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos, noemde de torenhoge werkloosheid van 26 procent van de beroepsbevolking dan ook “zeer zorgwekkend’”. De eurocommissaris vond dat Spanje economische hervormingen door moet zetten, ook nu de kapitaalmarkt rente dankzij de steun van de Europese Centrale Bank sinds de zomer is gedaald. 

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.