Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures Wall Street vlak voor rentebesluit en macrocijfers

Futures Wall Street vlak voor rentebesluit en macrocijfers
29 jan 2013 om 14:59

Futures voor Wall Street wijzen vanmiddag op een lagere opening nadat de S&P 500 op maandag een eind maakte aan een acht dagen durende winstreeks. Beleggers maken een pas op de plaats voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed en een groot aantal Amerikaanse macrocijfers. 

 

Waarschijnlijk openen de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq met verliezen van rond de 0,1 tot 0,2 procent.

 

De S&P 500 is dit jaar met kleine stappen naar het hoogste niveau in meer dan vijf jaar tijd gestegen. Zo sprokkelde de index de afgelopen acht dagen 2 procent winst bijeen. Ten opzichte van de bodem halverwege november, toen zorgen over de Amerikaanse fiscal cliff hun hoogtepunt bereikten, staat de index 11 procent in het groen. 

 

Beleggers zijn sindsdien een stuk minder bezorgd geworden over de Amerikaanse begrotingsperikelen en de eurozone crisis. Daarnaast lijken beleggers te gokken op het aantrekken van de wereldeconomie. Amerikaanse macrocijfers moeten deze week een beter beeld geven van de toestand in de grootste economie ter wereld. 

 

Op vrijdag zal volgens economen gepolst door persbureau Bloomberg blijken dat de banengroei 160.000 bedroeg in januari. Dat is niet veel meer dan de gemiddelde maandelijkse groei van 153.000 in 2012, een tempo waarbij de werkloosheid traag daalt, wat de Fed niet tevreden zal stellen. 

 

De Fed zal daarom morgen bij het rentebesluit waarschijnlijk de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten en wederom beloven de rente uitzonderlijk laag te houden totdat de werkloosheid naar 6,5 procent is gedaald. De centrale bank heeft aangegeven eerst een duurzame acceleratie van de economische groei ende arbeidsmarkt te willen zien alvorens tot verkrapping over te gaan. 

 

Uit de voorlopige Amerikaanse nationale rekeningen op woensdag zal volgens de consensusverwachting van Bloomberg blijken dat de economische groei terugzakte van 3,1 procent in het derde kwartaal naar 1,0 procent in het vierde kwartaal vanwege de begrotingsperikelen. 

 

Ford, Pfizer

Bij de bedrijven daalt Ford Motor Company 1,2 procent in de handel voorbeurs. Vanmiddag meldde de autobouwer een toename van de operationele winst met 54 procent naar 1,7 miljard dollar dankzij forse winstgroei in Noord-Amerika die oplopende verliezen in Europa meer dan compenseerde.  

 

Bluechip Pfizer wint juist 0,9 procent. De farmaceut zag in het vierde kwartaal de nettowinst meer dan verviervoudigen naar 6,3 miljard dollar vanwege de opbrengsten uit de verkoop van de voedingsmiddelenactiviteiten aan Nestlé. Onderliggend nam de winst af met 7 procent naar 3,5 miljard dollar, ofwel 0,47 dollar per aandeel. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden echter gerekend op 0,44 dollar winst per aandeel.  

 

Slotstanden 

De S&P 500 daalde 0,2 procent naar 1.500,18 punten en de Dow Jones sloot 0,1 procent lager op 13.881,93 punten, terwijl de Nasdaq 0,2 procent steeg naar 3.154,30 punten.

 

Verwachtingen

– Amazon Q4 WPA 0,27 dollar (Reuters) vorig 0,38 dollar

– Case-Shiller huizenprijsindex 20-steden jaarbasis november 5,5% (Bloomberg) vorig 4,3%

– Consumentenvertrouwen VS december 64,0 (Bloomberg) vorig 65,1

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.