Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats na rally

Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats na rally
3 jan 2013 om 14:27

Het Damrak leidt vandaag in licht verlies nadat de AEX op woensdag het jaar aftrapte met een stevige rally nadat de Verenigde Staten ter ternauwernood de fiscal cliff ontweken. Nieuws is schaars en beleggers zijn in afwachting van belangrijke Amerikaanse macrocijfers. 

 

De AEX noteert minder dan een tiende van een procent lager op 349,64 punten nadat een meevallend Amerikaans macrocijfers een deel van de kleine verliezen weg poetste. 

 

Uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP, de voorbode van het officiële banenrapport van vrijdag, bleek dat de banengroei in de private sector in december 215.000 bedroeg, ruim boven de Bloomberg consensusverwachting van plus 140.000.

 

Andere Europese beurzen als Madrid (-1,2%) en Parijs (-0,6%) staan desalniettemin wat dieper in het rood. Frankfurt daalt 0,5 procent.

 

“Het gaat goed, misschien moeten we een tikkeltje terug in een opwaartse trend,” zegt André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer, die volgende week een verdere stijging van de beurs verwacht. 

 

Voor vandaag staan nog de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen op de agenda. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat op vrijdag zal blijken dat de totale banengroei in december 150.000 bedroeg. Dat is in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de rest van 2012, ondanks dat de fiscal cliff aan het einde van het jaar roet in het eten begon te gooien. 

 

Stijgers en dalers

Uitschieters op de AEX zijn Air France-KLM (+3,9%) en Unibail-Rodamco (-1,9%). SBM Offshore verliest 1,5 procent. Unilever, dat de verkoop van pindakaasproducent Skippy voor 700 miljoen dollar bekendmaakte, daalt een half procent. 

 

Royal Dutch Shell stijgt 0,6 procent. Volgens de Amerikaanse kustwacht is de toestand van het gestrande boorplatform Kulluk van Shell in de Golf van Alaska “stabiel” en is er geen milieuverontreiniging aangetroffen. 

 

Boskalis (+0,2%) dochteronderneming Smit Salvage gaat de berging van de Kulluk doen. In een reactie wilde Boskalis geen indicatie van de opdrachtsom geven. Volgens analisten is het gebruikelijk dat dit gebeurt op basis van ‘no cure no pay’ en dat bij succes een percentage van de waarde van het platform wordt uitbetaald aan de berger.

 

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen schat, gezien de locatie en de omstandigheden, op zo’n 10 procent. Met een waarde van het platform van 292 miljoen dollar zou de opdrachtsom daarmee tegen de 30 miljoen dollar uitkomen.

 

Op de AMX vallen Brunel (+2,1%) en Vopak (-2,0%) op. Smallcap Grontmij stijgt 3,7 procent. 

 

Verwachtingen

– Wekelijkse steunaanvragen VS 360.000 (Bloomberg) vorig 350.000

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.