Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bezuinigingen fiscal cliff vallen mee

Bezuinigingen fiscal cliff vallen mee
3 jan 2013 om 17:52

De bezuinigingen die wel door de mazen van het fiscal cliff akkoord zijn gegaan, zijn wat kleiner dan verwacht. Dat schrijven economen van Goldman Sachs vandaag in een commentaar.

 

Zowel het Huis als de Senaat stemden op nieuwjaarsdag met een ruime meerderheid voor het terugdraaien van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013. Zo wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen nog eens met een jaar verlengd en gaat de inkomstenbelasting voor iedereen behalve de hoogste inkomens niet omhoog. De automatische verlaging van overheidsuitgaven van meer dan 100 miljard dollar zijn voor twee maanden uitgesteld.  

 

Een aantal bezuinigingen, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting en een verhoging van de vermogenswinst- en inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens, vindt daarentegen wel plaats.

 

De economen waren er van uitgegaan dat de totale bezuinigingen door de federale overheid, deelstaten en lokale overheden in 2013 gemiddeld per kwartaal 1,6 procentpunt van de groei zouden afhalen. Volgens Goldman Sachs betekent het fiscal cliff akkoord dat de bezuinigingen 1,5 procentpunt bedragen, waarbij het zwaartepunt in de eerste helft van het jaar ligt. 

 

Volgens de laatste ramingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling groeide de Amerikaanse economie in 2012 met 2,2 procent. Dit jaar kan de economie met 2,0 procent groeien. Onduidelijk is in welke mate in de groeiramingen rekening wordt gehouden met bezuinigingen. 

 

Begrotingsakkoord en schuldenplafond

De economen verwachten dat het sluiten van een begrotingsakkoord voor de lange termijn en het vinden van een oplossing vinden voor het inmiddels bereikte schuldenplafond zeer moeizaam zal gaan. Hiervoor heeft Washington nog waarschijnlijk tot 1 maart de tijd. 

 

Volgens de economen lijken de markten minder gevoelig voor de politieke perikelen in Washington dan het geval was in de zomer van 2011, toen het schuldenplafond ook bereikt was en als ‘oplossing’ voor het begrotingstekort de fiscal cliff in het leven werd geroepen. 

 

In tegenstelling tot de markten zouden kredietbeoordelaars deze keer wel in beweging kunnen komen, aldus Goldman Sachs. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde vanochtend dat extra ingrijpen noodzakelijk is om het begrotingstekort van circa 8 tot 9 procent van het BBP in 2012 weg te werken en de Aaa rating te behouden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.