Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Boskalis moet gestrande boorplatform Shell redden

Update: Boskalis moet gestrande boorplatform Shell redden
3 jan 2013 om 12:25

Boskalis’ dochter Smit Salvage werkt aan een plan om het in de Golf van Alaska gestrande boorplatform Kulluk van Royal Dutch Shell te bergen.

 

In een reactie wilde Boskalis geen indicatie van de opdrachtsom geven. Volgens analisten is het gebruikelijk dat dit gebeurt op basis van ‘no cure no pay’ en dat bij succes een percentage van de waarde van het platform wordt uitbetaald aan de berger.

 

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen schat, gezien de locatie en de omstandigheden, op zo’n 10 procent. Met een waarde van het platform van 292 miljoen dollar zou de opdrachtsom daarmee tegen de 30 miljoen dollar uitkomen.

 

Het boorplatform is volgens de laatste berichtgeving door de Amerikaanse kustwacht "stabiel" en er zijn geen tekenen van milieuverontreiniging. Inmiddels zijn er vijf reddingswerkers op het platform gebracht om werkzaamheden te verrichten, tegen een eerder gemelde zestal. Smit zal het bergingsplan moeten voorleggen aan de belanghebbenden, zoals Shell en de Amerikaanse autoriteiten.

 

Volgens analist Quirijn Mulder van ING is de directe schade voor Shell beperkt. Het is winter en in het Arctische gebied kan op dit moment niet worden geboord. De oliemaatschappij kan het platform conform het schema gebruiken voor boringen komende zomer als de schade beperkt blijft, aldus Mulder.

 

Mulder ziet daarentegen wel een groter risico dat milieugroeperingen voor vertragingen kunnen gaan zorgen. De nieuwe problemen voor Shell in het Arctisch gebied zijn volgens de analist koren op de molen van de groeperingen, die stellen dat de regio te onherbergzaam en te kwetsbaar is om te boren. Ook de autoriteiten zijn huiverig voor milieuschade en daarom terughoudend richting oliemaatschappijen in het afgeven van vergunningen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.