Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op weg naar vijfde winst op rij

Damrak op weg naar vijfde winst op rij
30 jan 2013 om 08:19

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting licht in het groen voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve en een aantal belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Daarmee is de AEX op weg naar de vijfde winst op rij nadat de index gisteren het hoogste slot sinds begin mei 2011 bereikte.

 

Futures wijzen op een openingswinst van 0,1 procent. De AEX sloot op dinsdag 0,4 procent hoger op 358,08 punten. Aziatische beurzen kleuren vanochtend groen na een overwegend hoger slot op Wall Street. Tokio ging aan kop met een winst van 2,3 procent op 11.113,95 punten voor de Nikkei dankzij de zwakkere yen. Het was de eerste keer sinds april 2010 dat de index boven de psychologische grens van 11.000 punten wist te sluiten. 

 

Dit jaar heeft de AEX 4,5 procent gewonnen. Ten opzichte van de bodem halverwege november, toen zorgen over de Amerikaanse fiscal cliff hun hoogtepunt bereikten, staat de index bijna 12 procent in het groen. Beleggers zijn sindsdien een stuk minder bezorgd geworden over de eurozone crisis en de Amerikaanse begrotingsperikelen, en juist positiever geworden over de mondiale economie. 

 

Daarnaast is in Amsterdam het cijferseizoen tot nog toe positief verlopen. Philips was op dinsdag de gangmaker nadat eerder dit seizoen de jaarcijfers van ASML Holding en Unilever een positieve ontvangst kregen.

 

Fed laat geldkraan open staan

De Fed zal vanavond het rentebesluit waarschijnlijk de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten en wederom beloven de rente uitzonderlijk laag te houden totdat de werkloosheid naar 6,5 procent is gedaald. De centrale bank heeft aangegeven eerst een duurzame acceleratie van de economische groei en de arbeidsmarkt te willen zien alvorens tot verkrapping over te gaan. 

 

Op vrijdag zal volgens economen gepolst door persbureau Bloomberg blijken dat de banengroei 160.000 bedroeg in januari. Dat is niet veel meer dan de gemiddelde maandelijkse groei van 153.000 in 2012, een tempo waarbij de werkloosheid traag daalt, wat de Fed niet tevreden zal stellen. 

 

Uit de voorlopige Amerikaanse nationale rekeningen zal volgens de consensusverwachting van Bloomberg blijken dat de economische groei terugzakte van 3,1 procent in het derde kwartaal naar 1,2 procent in het vierde kwartaal vanwege de begrotingsperikelen. Dit cijfer wordt om 14:30 bekendgemaakt.

 

Uit Europa komt nog het maandelijkse economische sentiment, dat waarschijnlijk opnieuw moet zijn gestegen van een laag niveau.

 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg 0,5 procent naar 1.507,84 punten en de Dow Jons won 0,5 procent op een slot van 13.954,42 punten. De Nasdaq sloot vlak op 3.153,66 punten. 

 

Bedrijfsnieuws  

ArcelorMittal en Nippon Steel & Sumitomo Metal hebben tezamen een bieding uitgebracht op de staalfabrieken van ThyssenKrupp in de Amerikaanse deelstaat Alabama. Dit meldt Bloomberg op basis van ingewijden. ArcelorMittal en Nippon Steel zouden een niet-bindend bod van 1,5 miljard dollar hebben uitgebracht, aldus Bloomberg.  Het Braziliaanse Cia Siderurgica Nacional zou daarnaast azen op zowel de Amerikaanse als Braziliaanse staalactiviteiten van ThyssenKrupp. Nucor, gevestigd in Charlotte in de deelstaat North Carolina, zou alleen interesse hebben in de activiteiten in Alabama, aldus Bloomberg. 

 

ArcelorMittal en Cia Siderurgica Nacional zijn al eerder genoemd als geïnteresseerde partijen voor ThyssenKrupps staalfabrieken. Cia Siderurgica Naciona zou 3,8 miljard dollar hebben geboden voor de gecombineerde Braziliaanse en Amerikaanse staalactiviteiten van ThyssenKrupp, schreef de Wall Street Journal eerder deze maand. Analisten bij Nomura schreven onlangs in een note dat ArcelorMittal vanwege de beperkte financiële positie zich zal beperken tot een 50 procent deelneming in de staalfabrieken in Alabama, die een boekwaarde zouden hebben van 2,4 miljard dollar.

 

MBK Partners heeft interesse in een overname van de Zuid-Koreaanse verzekeringsactiviteiten van ING Groep. Dit schrijft de Korea Economic Daily woensdag volgens persbureau Reuters. Het Aziatische MBK Partners zou recent een ontmoeting hebben gehad met ING om te spreken over een overname, waarbij MBK Partners vermoedelijk zal opereren met steun van een of meerdere partijen uit de financiële sector, aldus Reuters.  ING is al geruime tijd bezig belangen in Azië af te stoten op last van Europa vanwege de ontvangen staatssteun in 2008. Na het mislukken van de overname door KB Financial Group eind vorig jaar liet een analist van SNS Securities weten dat ING een hogere korting moet rekenen om de activiteiten alsnog te kunnen verkopen. De analist ging op dat moment al uit van een verkoopwaarde die onder de boekwaarde van 2,5 miljard euro lag.

 

ING heeft het koersdoel voor Philips verhoogd van 24,00 naar 27,00 euro bij een ongewijzigd Kopen advies. Analist Fabian Smeets verwacht dat de consensusverwachting met 3 tot 5 procent omhoog moet doordat Philips de doelstellingen voor 2013, waaronder een marge voor het bedrijfsresultaat (EBITA) van 10 tot 12 procent, heeft bevestigd. Andere aanjagers voor de koers zijn volgens Smeets lagere grondstoffenprijzen, wat door het management is bevestigd. Dat kan 100 miljoen euro aan de EBITA in 2013 toevoegen, schat Smeets. Met betrekking tot de kwartaalcijfers laat de analist zich nog positief uit over de verkoop van de bruingoedactiviteiten en de sterker dan verwachte kostenbesparingen. Philips sloot op dinsdag op 22,43 euro.

 

ING Groep heeft een groter belang in Randstad gemeld. Dat blijkt vanochtend uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht. Volgens een melding gedateerd 23 januari 2013 bedroeg het kapitaalbelang 12,62 procent bij een stemrecht van 3,81 procent. De vorige melding van ING in Randstad dateert van 31 augustus 2012. Toen bedroeg het kapitaalbelang 9,97 procent bij een stemrecht van 3,78 procent.

 

ING heeft het koersdoel voor Philips verhoogd van 24,00 naar 27,00 euro bij een ongewijzigd Kopen advies. Analist Fabian Smeets verwacht dat de consensusverwachting met 3 tot 5 procent omhoog moet doordat Philips de doelstellingen voor 2013, waaronder een marge voor het bedrijfsresultaat (EBITA) van 10 tot 12 procent, heeft bevestigd. Andere aanjagers voor de koers zijn volgens Smeets lagere grondstoffenprijzen, wat door het management is bevestigd. Dat kan 100 miljoen euro aan de EBITA in 2013 toevoegen, schat Smeets.

 

Verwachtingen

– Boeing Q4 WPA 1,20 dollar (Reuters) vorig 1,83 dollar

– Manpower Q4 WPA 0,77 dollar (Reuters) vorig 0,98 dollar

– ConocoPhillips Q4 WPA 1,44dollar (Reuters) vorig 2,02 dollar

– VS BBP Q4 1,2% (Bloomberg) vorig 3,1%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.