Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht verlies op Damrak na tegenvaller uit Amerika

Licht verlies op Damrak na tegenvaller uit Amerika
30 jan 2013 om 17:59

De Amsterdamse beurs is woensdag voor de eerste maal deze week lager gesloten, waardoor een einde kwam aan de vier dagen durende winstreeks die de AEX naar het hoogste niveau sinds mei 2011 bracht.

 

De AEX sloot 0,2 procent lager op 357,54 punten. Ook de omringende beurzen sloten in het rood. De verliezen waren hier, met een half procent in Frankfurt en Parijs, duidelijk hoger.

 

Beleggers reageerden vanmiddag geschrokken nadat bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal voor het eerst kromp sinds 2009.

 

In het vierde kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 0,1 procent, terwijl de markt rekening hield met groei. In het derde kwartaal was er nog sprake van een groei van 3,1 procent.

 

Ondanks deze tegenvaller uit Amerika meent Cees Smit van Today’s Brokers dat de markt technische ruimte heeft op broze fundamentele grondslagen. “Technisch kan je naar de 400 [punten],” aldus Smit.

 

Ook Peter Jurgens van Keijser Capital is niet geschrokken van de Amerikaanse cijfers. Deze werden volgens de handelaar "voor kennis aangenomen" door de markt.

 

Nabeurs zijn beleggers nog gericht op het rentebesluit van de Fed. Vanwege het trage herstel van de arbeidsmarkt zal de centrale bank vermoedelijk geen wijzigingen aanbrengen en de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX was het opnieuw Philips die aan kop ging. Het aandeel won 3,1 procent nadat analisten zich ook vandaag weer positief uitlieten over de kwartaalcijfers van dinsdag.

 

Tegenover de winst van Philips stonden stevige verliezen voor Fugro en SBM Offshore met respectievelijk 4,2 en 5,8 procent. Een winstwaarschuwing van

 

het Italiaanse Saipem straalde ook negatief af op de oliedienstverleners in de AEX, aldus Tom Muller van Theodoor Gilissen.
In de AMX (-0,2%) waren het overwegend rode cijfers op de koersenborden. Heijmans was de grootste daler met 3,1 procent.

 

Alle aandacht ging echter uit naar SNS Reaal dat maar liefst 18,9 procent aan beurswaarde won nadat er volgens RTL Z wordt gewerkt aan een reddingsplan waarin private investeerders 2 miljard euro in SNS steken en daarmee een nationalisatie voorkomen. Een dergelijke oplossing juicht Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters toe, mits de rechten van de belegger niet uit het oog worden verloren.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de markten in Europa, noteert Wall Street vlak. De toonaangevende Dow Jones Index noteert vlak op 13.952,91 punten. De breder samengestelde S&P 500 Index levert 0,1 procent in op 1.507,16 punten en techbeurs Nasdaq tot slot wint 0,2 procent op 3.158,52 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.