Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Economie Verenigde Staten krimpt door bezuinigingen en bedrijfsinvesteringen

Update: Economie Verenigde Staten krimpt door bezuinigingen en bedrijfsinvesteringen
30 jan 2013 om 15:20

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal onverwacht gekrompen door overheidsbezuinigingen op defensie en een daling van de bedrijfsinvesteringen in voorraden. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het ministerie van Handel. 

 

In het vierde kwartaal nam het bruto binnenlands product af met 0,1 procent, waar economen geraadpleegd door Bloomberg hadden gerekend op een stijging van 1,2 procent. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 3,1 procent. Het ging om de eerste krimp sinds het voorjaar van 2009.

 

Volgens het ministerie haalden bezuinigingen 1,3 procentpunt van het BBP af. De bezuinigingen waren bijna geheel het gevolg van een krimp van de defensie-uitgaven, die met 22 procent onderuit gingen. Voorradenafbouw bij bedrijven trok ook 1,3 procentpunt van het BBP af. Ook de afname van de export en de toename van de import zorgden voor druk op het BBP.

 

Economen van Capital Economics spraken van de “best uitziende contractie ooit” die “geen begin is van een nieuwe recessie”. 

 

Econoom Paul Ashworth schreef in een commentaar dat de defensiebezuinigingen en voorradenafbouw eenmalige effecten zijn en dat het rapport juist onderliggend bemoedigend is. Daarbij wees Ashwoth op de groei van de bedrijfsinvesteringen in vast kapitaal met 8,4 procent en de toename van de consumentenbestedingen met 2,2 procent in het vierde kwartaal. De consensusverwachting van Bloomberg voor de consumentenbestedingen, goed voor grofweg 70 procent van het BBP, ging uit van een toename van 2,1 procent. 

 

2012 zwak jaar

In geheel 2012 groeide de economie met een voor Amerikaanse maatstaven matige 2,2 procent. In 2011 en 2010 was de groei van respectievelijk 2,4 en 1,8 procent ook ondermaats. 

 

Volgens Capital Economics betekenen de cijfers van vandaag dat ook het eerste kwartaal zwak zal zijn doordat de tijdelijke verlaging van de loonbelasting de consumentenbestedingen onder druk zet. Maar nog steeds moet de economische groei dit jaar aantrekken, aldus Capital Economics.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.