Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Shell veroordeeld vanwege olielekkage en -vervuiling in Nigeria

Update: Shell veroordeeld vanwege olielekkage en -vervuiling in Nigeria
30 jan 2013 om 12:48

Royal Dutch Shell is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding vanwege olielekkage en -vervuiling in Nigeria. Dit heeft de Rechtbank in Den Haag bepaald.

 

Nigeriaanse boeren en vissers hadden samen met Milieudefensie een vijftal rechtszaken aangespannen tegen de olie- en gasmaatschappij. De groep houdt Shell verantwoordelijk voor olielekkage en -vervuiling nabij drie Nigeriaanse dorpen afgelopen decennium.

 

De rechtbank wees claims bij vier van de vijf zaken van de hand omdat de lekkage en vervuiling het gevolg waren van sabotage door derden. Daarnaast had Shell volgens de rechtbank afdoende voorzorgsmaatregelen genomen.

 

Baco 

In de andere zaak stelde de rechtbank vast dat bij lekkages nabij het dorp Ikot Ada Udo in 2006 en 2007 Shell nalatig is geweest. Zo konden ventielen in het leidingsysteem simpelweg met een baco worden opengedraaid. Volgens de rechtbank had Shell met eenvoudige voorzorgsmaatregelen deze sabotage kunnen voorkomen. Pas in 2010, toen de rechtszaken al waren aangespannen, installeerde Shell de noodzakelijke betonnen pluggen, stelde de rechtbank vast. 

 

Daarom moet Shell een schadevergoeding betalen aan de eiser, de heer Akpan. De omvang van de betaling moet in een separate procedure worden vastgesteld. 

 

Milieudefensie heeft in een reactie laten weten in hoger beroep te gaan voor de claims die in de vier zaken zijn afgewezen. Deze claims hebben betrekking op lekkage en vervuiling in 2004 nabij het dorp Goi en in 2005 nabij het dorp Oruma. 

 

Volgens Milieudefensie heeft de rechter de claims onterecht afgewezen omdat niet is vastgesteld dat een 100 procent dochtermaatschappij van Shell, SPDC, daadwerkelijk werd aangestuurd door het hoofdkantoor van de maatschappij in Den Haag. Milieudefensie zegt daarvoor inzage te willen krijgen in interne bedrijfsdocumenten, maar dat stond de rechtbank niet toe.

 

Bij Shell was niemand direct bereikbaar voor commentaar. 

 

Op het Damrak zijn beleggers niet onder de indruk van de rechtszaak. Het aandeel Shell daalt 0,2 procent bij een vlakke AEX. 

 

Update: om meer informatie en reactie milieudefensie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.