Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street opent lager na krimp Amerikaanse economie

Wall Street opent lager na krimp Amerikaanse economie
30 jan 2013 om 15:04

Futures voor Wall Street wijzen op een lagere opening nadat vanmiddag bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal voor het eerst sinds het voorjaar van 2009 is gekrompen.

 

Van het derde op het vierde kwartaal kromp de economie met 0,1 procent vanwege voorradenafbouw bij bedrijven en overheidsbezuinigingen, een daling van de defensie-uitgaven met bijna een kwart. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op zwakke groei van 1,2 procent na groei van 3,1 procent in het derde kwartaal.

 

Economen van Capital Economics spraken van de “best uitziende contractie ooit” die “geen begin is van een nieuwe recessie”. Econoom Paul Ashworth schreef in een commentaar dat de defensiebezuinigingen en voorradenafbouw eenmalige effecten zijn en dat het rapport juist onderliggend bemoedigend is. Daarbij wees Ashwoth op de groei van de bedrijfsinvesteringen met 8,4 procent en de toename van de consumentenbestedingen met 2,2 procent in het vierde kwartaal.

 

Futures op de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq staan na het nieuws 0,1 tot 0,2 procent in het rood.

 

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital merkt op dat het cijfer “voor kennis is aangenomen”, en dat de markt zich vooral richt op de ontwikkeling van de economie dit jaar.

 

“Mijn verwachting is dat dit een negatief klein cijfers is, maar dat de beurs hoger gaat want er staat zoveel geld langs de zijlijn,” aldus Jurgens, die daarbij nog wijst op de meevallende banengroei in januari volgens loonstrookjesverwerker ADP.

 

ADP meldde eerder vanmiddag dat de private sector banengroei in januari 192.000 bedroeg, ruimschoots boven de consensusverwachting van persbureau Bloomberg van plus 165.000. Wel stelde ADP de groei voor december neerwaarts bij van 215.000 naar 185.000.

 

Voor vandaag zijn beleggers nog gericht op het rentebesluit van de Fed. Vanwege het trage herstel van de arbeidsmarkt zal de centrale bank geen wijzigingen aanbrengen en de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar doorzetten. 

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.