Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent lager na sombere uitspraken Fed

Damrak opent lager na sombere uitspraken Fed
31 jan 2013 om 08:32

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting in het rood nadat de Federal Reserve een sombere aansloeg toon over de Amerikaanse economie, die in het vierde kwartaal onverwacht bleek te zijn gekrompen. 

 

Futures op de AEX wijzen op een openingsverlies van 0,3 procent. Op woensdag eindigde de index 0,2 procent in het rood op 357,54 punten vanwege het teleurstellende economische nieuws.

 

Aziatische beurzen reageerden verdeeld. Hong Kong verliest kort voor sluit een half  procent, terwijl Shanghai 0,1 procent hoger eindigde. In Tokio pakte de Nikkei een winst van 0,2 procent op 11.138,66 punten.

 

De Fed gaf gisteravond bij het rentebesluit aan dat de economie  “tot stilstand” is gekomen. Conform de verwachting zei de centrale bank de 85 miljard dollar aan maandelijkse obligatieaankopen te zullen handhaven totdat de arbeidsmarkt aanzienlijk is aangetrokken. 

 

Van het derde op het vierde kwartaal kromp de economie met 0,1 procent vanwege een neergang van de investeringen in voorraden bij bedrijven en overheidsbezuinigingen, een daling van de defensie-uitgaven met bijna een kwart. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op zwakke groei van 1,2 procent na groei van 3,1 procent in het derde kwartaal.

 

Zowel de Fed als veel economen bij banken waren van mening dat de krimp tijdelijk van aard is en dat de Verenigde Staten niet aan een vooravond staan van een nieuwe recessie. Ellen Zetner, een econoom bij Nomura, schreef in een reactie dat er in het eerste kwartaal van 2013 sprake zal zijn van zwakke groei. Consumentenbestedingen zullen, in tegenstelling tot het vierde kwartaal, onder druk staan doordat de loonbelasting omhoog is gegaan. Op dinsdag bleek die bezuiniging de aanleiding te zijn voor een forse daling van het consumentensentiment in januari.

 

Het restant van de handelsweek zal ook in het teken staan van economisch nieuws. Beleggers kijken vandaag uit naar de inkomens en bestedingen van Amerikanen in december. ’s Werelds belangrijkste macrocijfer, het banenrapport, komt op donderdag. Dat rapport zal naar verwachting wijzen op aanhoudend trage banengroei die voor de Fed niet genoeg zal zijn om de obligatieaankopen terug te schroeven.

 

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco heeft 2012 met een ruime vier procent groei van de huuropbrengsten afgesloten, wat resulteerde in een hogere dan voorziene winst. Ook voor 2013 rekent het vastgoedfonds op een verdere winststijging. De terugkerende nettowinst steeg met 7,2 procent tot 886 miljoen euro en per aandeel betekende dit een winst van 9,60 euro, een toename van 6,7 procent. Unibail mikte voor dit jaar op een stijging van 4 procent. Voor 2013 verwacht Unibail tenminste een groei van de terugkerende nettowinst per aandeel te realiseren van 5 procent vanwege de aanhoudende stijging van de huuropbrengsten.  Unibail maakte ook bekend dat CEO Guillaume Poitrinal vertrekt en wordt opgevolgd door Christophe Cuvillier, de huidige operationeel directeur van het vastgoedfonds.

 

Een consortium onder leiding van investeringsmaatschappij CVC is in gesprek met het noodlijdende SNS Reaal over een kapitaalversterking om zo een nationalisatie te voorkomen. Dit schrijft het Financieele Dagblad. In totaal zou het consortium, waarvan pensioenbeheerder PGGM ook onderdeel uitmaakt, volgens de krant bereid zijn om 1,8 miljard euro in SNS Reaal te steken en daarmee eigenaar van de bankverzekeraar worden. Woensdagmiddag meldde RTL Z dat ABN AMRO, ING en Rabobank samen met andere investeerders zouden overwegen bijna 2 miljard euro in SNS Reaal te stoppen. De drie banken zouden daarbij goed zijn voor 400 miljoen euro.

 

SNS Reaal is nog steeds bezig met een reddingsplan waarin ook wordt deelgenomen door private investeerders. Daarover is afgelopen dagen “intensief” gesproken, maar er is geen enkele zekerheid dat dit resultaat oplevert, aldus de bankverzekeraar. Slagen de gesprekken, dan zal er sprake zijn van een “omvangrijke” aandelenemissie en verliezen voor houders van achtergestelde kapitaalinstrumenten.

 

Core Laboratories heeft 2012 goed afgesloten met een stijging van de omzet en meer winst. Voor 2013 is de dienstverlener aan de oliesector positief gestemd. Core Laboratories, dat vloeistoffenanalyse doet, boekte in het vierde kwartaal een omzet van 254,5 miljoen dollar, tegen 243,8 miljoen dollar over het laatste kwartaal van 2011. Dit leverde de onderneming een nettowinst op van 55,2 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit 53,2 miljoen dollar. Over heel 2012 lagen de resultaten ook hoger dan in 2011. De omzet steeg naar 981,1 miljoen dollar en de winst kwam uit op 216,1 miljoen dollar, ofwel 4,54 dollar per aandeel. Voor heel 2013 voorziet Core Laboratories een omzet van 1.030 tot 1.070 miljoen dollar en een winst per aandeel van 4,96 tot 5,22 dollar.

 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde 0,4 procent naar 1.501,96 punten na het teleurstellende economische nieuws. De  Dow Jones zakte 0,3 procent naar 13.910,42 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 3.142,31 punten.

 

Verwachtingen

– Persoonlijke inkomens VS december maandbasis 0,8% (Bloomberg) vorig 0,6%

– Persoonlijke uitgaven VS december maandbasis 0,3% (Bloomberg) vorig 0,4%

– Wekelijkse steunaanvragen VS 350.000 (Bloomberg) vorig 330.000

– ConocoPhillips Q4 WPA 1,42 dollar (Reuters) vorig 2,02 dollar

– Time Warner Q4 WPA 1,55 dollar (Reuters) vorig 1,31 dollar

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.