Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse bouwsector tot 2015 in het slop

Nederlandse bouwsector tot 2015 in het slop
31 jan 2013 om 11:25

De Nederlandse bouwproductie is in 2012 met 7 procent en de sector zal naar verwachting pas in 2015 terugkeren naar groei. Dit schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw, dat de malaise toeschrijft aan verkeerd overheidsbeleid op de woningmarkt.

 

Voor 2013 rekent EIB op een verdere afname van de bouwproductie met 5 procent. Deze verwachting ligt volgens het instituut min of meer vast.

 

De vergunningen voor nieuwe woningen zijn fors teruggelopen, terwijl ook de woningverkopen en orderportefeuilles naar nieuwe dieptepunten zijn weggezakt, aldus EIB.

 

Voor 2014 verwacht het instituut nog geen herstel, ook niet als de woningaanvraag in 2013 aantrekt. In dit laatste geval belooft 2014 een "overgangsjaar" te worden, waarna herstel in de periode 2015-2018 volgt.

 

Mocht echter ook dit jaar nog geen herstel van de vraag komen, dan betekent dit voor 2014 opnieuw krimp.

 

Zwart schaap

Tijdens de eurocrisis is de situatie op de meeste woningmarkten in Europa "wat verzwakt", maar van een volwaardige nieuwe woningmarktcrisis met een verlies van woningbouwinvesteringen van 15 tot 20 procent in twee jaar – zoals in Nederland, is elders in Noordwest-Europa geen sprake, aldus EIB.

 

De Nederlandse situatie is daarmee volgens EIB vergelijkbaar met de crises in Ierland, Spanje en Portugal. In tegenstelling tot in ieder geval Spanje en Ierland is er in Nederland echter geen sprake van een overaanbod op moment dat de crisis uitbrak.

 

Olie op het vuur

De oorzaak van de zeer ongunstige prestaties op de Nederlandse woningmarkt in de afgelopen vijf jaar moet volgens de EIB primair worden gezocht bij het overheidsbeleid. Onder meer bezuinigingen hebben olie op het vuur heeft gegooid.

 

"De bezuinigingen zijn pijnlijk en treffen een conjunctuurgevoelige bedrijfstak als de bouw meer dan gemiddeld, maar de bouw is zeker niet de enige sector die nadeel ondervindt van bezuinigingen,” aldus de EIB.

 

Het instituut stelt ook dat de vraaguitval is aangewakkerd door woningmarkthervormingen, zoals het versoberen van de hypotheekrenteaftrek, strenger toezicht op aangescherpte kredietregels. Bovendien ligt de Nederlandse hypotheekrente hoger dan omliggende landen, aldus de EIB.

 

Positief

De EIB gelooft, ondanks de moeilijke situatie, toch in een herstel. "Uiteindelijk zullen marktkrachten het tij op de woningmarkt keren. Dat geschiedt ten eerste door de verkrapping van de markt als gevolg van de scherpe daling van het aanbod."

 

Bouwaandelen op het Damrak doen het donderdag slecht. BAM levert bijna 4 procent in, Heijmans 3,5 procent en Ballast Nedam 0,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.