Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Openbaar aanklagers onderzoeken criminele samenzwering bij Monte dei Paschi`

`Openbaar aanklagers onderzoeken criminele samenzwering bij Monte dei Paschi`
31 jan 2013 om 13:20

Italiaanse openbaar aanklagers zijn bezig met een diepgaand strafrechtelijk onderzoek bij Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) nadat de probleembank de spil is geworden in een politiek schandaal kort voor de verkiezingen. Dit melden meerdere Italiaanse kranten vandaag. 

 

Volgens de kranten zouden de aanklagers kijken of er sprake is van een criminele samenzwering door topmannen van de bank, een uiterst zware aanklacht. 

 

Aanklagers hebben de berichtgeving tegengesproken en aangegeven dat er wordt gekeken naar marktmanipulatie en insider trading, meldt persbureau ANSA.

 

Berichtgeving over verborgen verliezen en te dure overnames hebben de met staatssteun overeind gehouden bank hoog op de politieke agenda gezet in aanloop naar de algemene verkiezingen van volgende maand.

 

De oudste bank van de wereld, die 3,9 miljard euro aan staatssteun heeft gekregen, zit op een mogelijk verlies van meer dan 700 miljoen euro op een drietal derivatencontracten.  Kan MPS de rente op de staatssteun niet betalen, dan dreigt een volledige nationalisatie.

 

Roekeloosheid lijkt in in het vorige decennium in de bedrijfscultuur van MPS geslopen te zijn. Persbureau Reuters heeft de hand gelegd op interne audit rapporten uit 2009 waarin wordt gesproken van het “systematisch overschrijden van de risico limieten” in de handelsportefeuille voor eigen rekening van de bank ter waarde van 24 miljard euro.

 

Voor de overname van Antonveneta in 2007 betaalde MPS 9,3 miljard euro nadat Santander twee kort daarvoor de bank had overgenomen van ABN AMRO voor 6,3 miljard euro. Dat heeft gezorgd voor geruchten over fraude.

 

De Italiaanse krant Corriere Della Serre heeft op basis van documenten gemeld dat de Italiaanse centrale Bank in 2010 afwist van problemen bij MPS, maar schijnbaar geen actie heeft ondernomen.

 

Voor Europese Centrale Bank president Mario Draghi, die van januari 2006 tot eind 2011 topman was van de Italiaanse centrale bank, komt het nieuws op een uiterst ongelegen moment. De ECB is onder zijn hoede bezig toezichthouder te worden van het gehele bankwezen in de eurozone

 

Berlusconi

Ex-premier Silvio Berlusconi probeert politieke munt te slaan uit het schandaal. De mediamagnaat zinspeelt op linkse politieke connecties met de bank. Dat is tegen het zere been van Pierre Luigi Bersani van de linkse Democratische Partij, die in de peilingen aan kop gaat. 

 

Downgrade

Moody’s overweegt daarnaast om de de kredietbeoordeling van MPS verder te verlagen. Een mogelijke neerwaarts bijstelling van de Ba2 rating, junkstatus, is het gevolg van de onzekerheid over de financiële positie. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.