Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Opnieuw verlies AEX na koersafstraffing Shell

Opnieuw verlies AEX na koersafstraffing Shell
31 jan 2013 om 18:05

De Amsterdamse beurs is voor de tweede dag op rij lager gesloten nadat vooral zwaargewicht Shell op de index drukte.

 

De AEX sloot vrijdag 0,9 procent lager op 354,35 punten, maar boekte op maandbasis nog altijd een fraaie plus van 3,4 procent. Ook de Duitse en de Franse beurs leverden donderdag in. In Frankfurt eindigde de teller circa een half procent lager en in Parijs zelfs bijna een procent.

 

Andre Brouwers van het Beleggingsinstituut noemt de daling "niet schokkend". Positief is volgens Brouwers dat er "beweging lijkt te komen". De tradingsrange van 3,5 punten vandaag is beduidend ruimer dan de krappe 1,5 punt die de afgelopen weken soms zichtbaar was.

 

"Na een overbought situatie is het nu even afkoelen", aldus Brouwers, die de 352 punten een belangrijk niveau noemt. Mocht de AEX hier doorheen zakken dan is de volgende steun op 345 punten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX overheerste het rood, waarbij vooral het verlies van 2,7 procent voor zwaargewicht Shell opviel. De oliereus kwam voorbeurs met kwartaalcijfers en die konden beleggers niet bekoren, ondanks een hogere dividenduitkering.

 

Shell zag de winst over het vierde kwartaal op jaarbasis nadrukkelijk stijgen, maar vooraf hadden analisten op meer gerekend. Analist Michele della Vigna van Goldman Sachs sprak van een zwak kwartaal waarin de winstontwikkeling ver onder het verwachte niveau bleef. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer noemt het aandeel op deze niveaus echter nog altijd koopwaardig.

 

Naast Shell leverde ook Air France-KLM flink in. De luchtvaartonderneming werd 3 procent minder waard op het Damrak. Daar stonden mooie koerswinsten voor TNT Express en grootaandeelhouder PostNL tegenover. Deze aandelen kwamen in beweging nadat Goldman Sachs een koopadvies op TNT Express afgaf. Onder de huidige aandeelhoudersdruk verwacht de broker dat de pakketbezorger flinke strategische wijzigingen doorvoert, met name in probleemregio Brazilië.

 

In de AMX was het SNS Reaal, dat woensdag nog een enorme opleving kende, het fonds dat het meeste inleverde. Nieuwe geruchten over reddingsplannen konden de bankverzekeraar niet behoeden voor een koersverlies van 3,1 procent.

 

Ook de andere midkapfondsen noteerden overwegend in het rood. Na SNS Reaal was BAM met 2,6 procent de sterkste daler. De komende jaren blijven voor de bouwsector problematisch, zo constateerde brancheorganisatie EIB. Heijmans en smallcap Ballast Nedam leverden 1,9 en 4,1 procent in.

 

CSM en Wessanen waren met respectievelijk 0,5 en 0,4 procent de aandelen die   de meeste winst wisten te realiseren.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de markten in Europa noteert Wall Street licht in het rood. De  breed samengestelde S&P500 Index levert 0,3 procent in op 1.497.07 punten. Ook de Dow Jones Index en de Nasdaq noteren licht lager.

 

Volgens Brouwers kijken beleggers in New York vooral uit naar het banenrapport van morgen. Alleen bij een erg sterk rapport vermoedt Brouwers dat de S&P opnieuw een aanval kan doen op de 1.510 punten, maar de kans hier doorheen te breken acht de beleggingsexpert klein.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.