Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse arbeidsmarkt beweegt zijwaarts

Amerikaanse arbeidsmarkt beweegt zijwaarts
4 jan 2013 om 18:08

De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft in december wederom vlakke groei laten zien die niet genoeg is voor de Fed om het bijzonder ruime monetaire beleid terug te draaien.

 

Vorige maand kwamen er 155.000 banen bij in de niet-agrarische sector. Zowel de Bloomberg consensusverwachting als de gemiddelde maandelijkse banengroei in 2012 lag op 153.000.

 

De arbeidsmarkt blijf herstellen met frustrerende zeer kleine stappen,” schreven economen van Nomura in een commentaar.  

 

Lichtpuntjes in het banenrapport, dat maandelijks wordt opgesteld op basis van gegevens van bedrijven, waren een stijging in de private sector van de gemiddelde werkweek van 34,4 naar 34,5 uur en de sterke toename van het gemiddelde uurloon van 23,66 naar 23,73 dollar. 

 

Daarnaast kwamen er opvallend veel banen bij in de bouw en industrie, respectievelijk 30.000 en 25.000. In de detailhandel gingen juist meer dan 11.000 banen verloren, ondanks de feestdagen. 

 

Werkloosheid hoger

Uit het afzonderlijke gehouden onderzoek onder huishoudens bleek dat de werkloosheid in december 7,8 procent bedroeg en dat het cijfer voor november opwaarts werd herzien van 7,7 naar 7,8 procent. In december vergeleken met november groeide de beroepsbevolking, waarbij slechts een klein deel daadwerkelijk een baan vond.

 

De economen van Nomura concluderen dat de substantiële verbetering die de Fed als voorwaarde heeft gesteld voor het terugbrengen van de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar, nog steeds niet heeft plaatsgehad. Daardoor blijft de Fed doorgaan met kwantitatieve versoepeling tot het einde van het derde kwartaal, verwachten de economen. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.