Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Fed zet Damrak op scherp

Beursupdate: Fed zet Damrak op scherp
4 jan 2013 om 12:16

Het Damrak is vanochtend in het rood gebleven nadat de laatste notulen van de Fed zorgen aanwakkeren dat de centrale bank de geldkraan kan gaan dichtdraaien.

 

De AEX daalt 0,3 naar 349,82 punten. Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital vindt het verlies na het nieuws rond de Fed beperkt. Het is “behoorlijk netjes opgevangen. Hier had ook een hele negatieve reactie op kunnen zijn,” zegt de handelaar.

 

Uit de notulen van de monetaire vergadering van de Federal Open Market Committee van december bleek dat er binnen de top van de Fed verdeeldheid bestaat over de duur van de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar. “Verscheidene” top centrale bankiers waren van mening dat de maandelijkse obligatieaankopen “ruim voor het einde van 2013” kunnen worden verlaagd of stopgezet. Een “klein aantal” zag de aankopen tot aan het einde van het jaar doorgaan, terwijl “anderen” geen wijzigingen wilden aanbrengen.

 

 

De uitspraken over het reduceren van de obligatieaankopen zijn opvallend, omdat de centrale bank de afgelopen tijd naar buiten toe juist heeft aangegeven het monetaire beleid pas te verkrappen als de economie en de werkloosheid aanzienlijk verbeteren. De Fed zette in december met rentebesluit een streep door het oude communicatiebeleid, waarbij de ontwikkeling van het monetaire beleid werd vastgelegd voor een tijdspanne.

 

Jurgens van Keijser Capital stelt dat de Fed de markt alvast laat wennen aan het feit dat kwantitatieve vroeg of laat wordt teruggebracht.

 

“Het geeft aan dat er een onderkant is en dat het niet oneindig is,” zegt de handelaar over de obligatieaankopen.

 

Volgens economen bij Nomura zal de Fed nog tot in het derde kwartaal doorgaan met kwantitatieve versoepeling, een stimulans voor de aandelenmarkt.

 

De samenstelling van de Federal Open Market Committee, die beslist over het monetaire beleid, wisselt jaarlijks. In januari start een nieuwe commissie, waarvan twaalf leden, waaronder Fed voorzitter Ben Bernanke, mogen stemmen over het monetaire beleid.

 

Andere Europese beurzen staan ook in het rood na de notulen. Milaan en Parijs zakken beiden 0,5 procent. Frankfurt daalt 0,3 procent, terwijl Madrid een kleine 0,1 procent in het groen staat. De dollar blijft harder worden, waarbij de euro/dollar zakt van 1,306 naar 1,301.

 

Alle ogen van beleggers zijn vandaag gericht op de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat vanmiddag zal blijken dat de banengroei in december 153.000 bedroeg. Dat is in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de rest van 2012, ondanks dat de fiscal cliff aan het einde van het jaar roet in het eten begon te gooien.

 

De werkloosheid bleef waarschijnlijk vlak op 7,7 procent van de beroepsbevolking, ruim boven de 6,5 procent waar de Fed op mikt.

 

Beleggers kijken verder nog uit naar de maandelijkse inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse dienstensector.

 

Vanochtend wees de inkoopmanagersindex van Markit voor de dienstensector in de wees op afzwakking van de recessie dankzij terugkeer naar groei in Duitsland en minder sterke krimp in Frankrijk, Italië en Spanje.

 

“De onderzoeken geven tenminste wat substantie aan de veronderstelling dat het ergste achter de rug is en dat de regio in 2013 een terugkeer naar groei in het vizier heeft,” zei Markit econoom Chris Williamson, die toevoegde dat de krimp in het vierde kwartaal waarschijnlijk nog aan kracht won.

 

Stijgers en dalers

KPN en ArcelorMittal dalen beiden 1,4 procent en leiden daarmee de verliezers. Air France-KLM (+1,0%) blijft juist in trek en DE Master Blenders 1753 wint 1,1 procent.

 

Koploper op de AEX is Corio, dat 2,7 procent wint nadat Berenberg Bank het advies verhoogde van Verkopen naar Kopen en het koersdoel van 35,00 naar 39,00 euro. Analisten bij Berenberg Bank waren te spreken over de strategische wijziging bij het vastgoedbedrijf. Ook is het aandeel ondergewaardeerd vergeleken met sectorgenoten, aldus het analistenteam.

 

Op de AMX verliest Wereldhave juist 0,9 procent nadat ABN AMRO om waarderingsgronden het advies verlaagde van Kopen naar Houden. Het koersdoel ging wel omhoog van 48,00 naar 51,00 euro doordat de verkoopopbrengst van de Amerikaanse portefeuille waarschijnlijk mee zal vallen.

 

Ziggo keldert 21 procent na een lichte koersdoelverlaging door UBS. Uitblinker is SNS Reaal, dat 4,7 procent stijgt.

 

Verwachtingen

– Banengroei VS december 153.000 (Bloomberg) vorig 147.000

– Werkloosheid VS december 7,7% (Bloomberg) vorig 7,7%

– ISM inkoopmanagersindex diensten VS december 54,3 vorig 54,7

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.