Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent lager na notulen Fed

Damrak opent lager na notulen Fed
4 jan 2013 om 08:24

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting licht in het rood in het kielzog van verliezen op Wall Street en de Aziatische beurzen. Beleggers maken zich zorgen dat de Fed eerder dan verwacht de geldkraan kan gaan dichtdraaien.

 

Uit de laatste notulen van de monetaire vergadering van de Fed uit december bleek dat er binnen de top van de centrale bank verdeeldheid bestaat over de duur van de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar. “Verscheidene” top centrale bankiers waren van mening dat de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar “ruim voor het einde van 2013” kunnen worden verlaagd of stopgezet. Een “klein aantal” zag de aankopen tot aan het einde van het jaar doorgaan, terwijl anderen geen wijzigingen wilden aanbrengen. Volgens economen bij Nomura zal de Fed nog tot in het derde kwartaal doorgaan met kwantitatieve versoepeling, een stimulans voor de aandelenmarkt. 

 

AEX futures wijzen na de notulen op een openingsverlies van 0,3 procent nadat er op donderdag al weer een einde kwam aan de fiscal cliff rally. De index steeg 0,2 procent naar 350,74 punten. 

 

Op de eerste handelsdag van 2013 voor de beurs van Tokio reageerden beleggers vertraagd op het fiscal cliff akkoord. De Nikkei won 2,8 procent op 10.688,11 punten. Daarmee eindigde de index boven het niveau van 10 maart 2011, de dag voor de grote aardbeving die de kernramp bij Fukushima veroorzaakte.

 

De stemming op de beurs van Shanghai, die ook pas vandaag voor het eerst in 2013 open ging, was een stuk minder positief. Kort voor sluit wint de Shanghai Composite index een magere 0,3 procent. De beurs van Hong Kong, die wel steeds open is geweest, verliest aan het einde van de handelsdag 0,6 procent. 

 

Vlakke banengroei VS

Alle ogen van beleggers zijn vandaag gericht op de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat vanmiddag zal blijken dat de totale banengroei in december 153.000 bedroeg. Dat is in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de rest van 2012, ondanks dat de fiscal cliff aan het einde van het jaar roet in het eten begon te gooien. 

 

De werkloosheid bleef waarschijnlijk vlak op 7,7 procent van de beroepsbevolking, ruim boven de 6,5 procent waar de Fed op mikt.

 

Beleggers kijken verder nog uit naar de maandelijkse inkoopmanagersindexen voor de Europese en Amerikaanse dienstensector. Waarschijnlijk bleef de sector in Europa krimpen, terwijl de groei in de Verenigde Staten naar verwachting wat afzwakte.

 

Slotstanden Wall Street 

De S&P 500 daalde 0,2 procent naar 1.459,37 punten, de Dow Jones eindigde 0,2 procent lager op 13.391,36 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent in het rood op 3.100,57 punten. 

 

Verwachtingen

– Banengroei VS december 153.000 (Bloomberg) vorig 147.000

– Werkloosheid VS december 7,7% (Bloomberg) vorig 7,7%

– ISM inkoopmanagersindex diensten VS december 54,3 vorig 54,7

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.