Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eindsprint zet AEX op bescheiden plus

Eindsprint zet AEX op bescheiden plus
4 jan 2013 om 17:55

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een bescheiden plus gesloten nadat de hoofdindex een kleine eindsprint trok. De AEX won 0,3 procent op een slotkoers van 351,73 punten. Ook de omringende beurzen eindigden in het groen.

 

Op weekbasis won de Amsterdamse hoofdindex maar liefst 2,8 procent. Vooral opluchting om de fiscal cliff, wellicht in combinatie met de lage volumes, hadden hier de hand in, aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

 

"De AEX blijft goed liggen, terwijl het bezit van de zaak [fiscal cliff oplossing] toch vaak het einde van het vermaak is", zo zegt Vermeulen.

 

Vermeulen richt zich echter vooral op volgende week als de professionele handelaren terugkeren van kerstreces. Op basis van de economische tendens die volgens Vermeulen goed is, ziet de vermogensbeheerder in de komende weken ruimte naar 360 punten.

 

Amerikaanse macro

Het banenrapport liet over december een banengroei zien van 155.000, nipt meer dan de 153.000 die economen geraadpleegd door Bloomberg verwachtten. Verder werd over de voorgaande twee maanden een opwaartse correctie gemaakt.

 

Naast het banenrapport was er een vlakke ontwikkeling van de fabrieksorders en liet de ISM Inkoopmanagersindex voor de dienstensector een onverwacht sterke stijging zien.

 

De economische cijfers namen de zorgen die ontstonden na bekendmaken van de notulen van de Federal Reserve goeddeels weg. Vanochtend overheerste de vrees dat de centrale bank de geldkraan kan gaan dichtdraaien.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 15 fondsen hoger verhandeld tegenover 10 fondsen lager. Koploper op de AEX is Corio, dat 2,5 procent wint nadat Berenberg Bank het advies verhoogde van Verkopen naar Kopen met een koersdoel van 39,00 euro. Analisten bij Berenberg Bank waren te spreken over de strategische wijziging bij het vastgoedbedrijf. Ook is het aandeel ondergewaardeerd vergeleken met sectorgenoten, aldus het analistenteam.

 

Verder hadden ook Randstad en Aegon de wind in de rug met koerswinsten van respectievelijk 1,4 en 1,3 procent.

 

De grootste daler in de AEX was ASML met 1,2 procent. Philips en KPN volgden op de voet met elk 1,1 procent in het rood.

 

In de AMX (+0,1%) viel vooral SNS Reaal op met een koerswinst van 4,0 procent. Vermeulen herinnert er echter aan dat het fonds de laatste tijd echter flink onder druk stond. Vastgoedfonds Nieuwe Steen deed eveneens goede zaken met een dagwinst van 2,3 procent.

 

De grootste daler in de midkap was Mediq met 1,3 procent, gevolgd door Delta Lloyd met 1,2 procent. Verder viel de koerswinst van het lokaal genoteerde Telegraaf Media Groep op met 4,9 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index 0,1 procent hoger op 13.398,01 punten. De breder samengestelde S&P500 Index wint 0,2 procent en techbeurs Nasdaq tot slot levert 0,1 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.