Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Mogelijk weer krimp Britse economie in vierde kwartaal

Mogelijk weer krimp Britse economie in vierde kwartaal
4 jan 2013 om 11:01

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal mogelijk opnieuw gekrompen. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex van Markit voor de Britse dienstensector, die in december onverwacht in het rood belandde.

 

“De eerste daling in de dienstensector in twee jaar verhoogt de kans dat de Britse economie terug aan het glijden is in een nieuwe recessie,” zegt econoom Chris Williamson van Markit in een commentaar.

 

Vorige maand zakte de inkoopmanagersindex voor de dienstensector naar 48,9 van 50,2 in november. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden verwacht dat de index boven het break even niveau van 50 zou blijven staan. Het was de eerste keer in twee jaar tijd dat de index in het rood stond.

 

De krimp in de dienstensector, die driekwart van de Britse economie beslaat, was te danken aan een milde afname van de nieuwe orders. Daarnaast merkten dienstverleners op dat het sentiment niet goed was omdat veel klanten huiverig waren om geld uit te geven vanwege onzekerheid over de economie.

 

Volgens de inkoopmanagersindexen van Markit krimpt ook de bouw, waardoor alleen nog de industrie groei laat zien. 

 

“Gecombineerde data van deze drie onderzoeken lieten de slechtste kwartaalprestaties zien in drie en een half jaar tijd en zijn overeenkomend met een economie die krimpt met ongeveer 0,2 procent in het vierde kwartaal,” concludeert Williamson.

 

Afgelopen jaren is er in het Verenigd Koninkrijk steeds sprake geweest van schommelingen van kwartaal op kwartaal tussen groei en krimp. Zo kwam er in het najaar een einde aan een nieuwe recessie dankzij 0,9 procent groei in het derde kwartaal. 

 

Het niveau van het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk staat nog steeds ruimschoots onder de piek van voor de financiële crisis van 2008, die het land zwaar trof. Desalniettemin is de werkloosheid steeds gedaald. De werkloosheid bedroeg in het kwartaal dat eindigde in oktober 7,8 procent van 8,0 procent in het kwartaal dat eindigde in juli. Een jaar geleden stond de werkloosheid op 8,3 procent.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.