Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX maakt pas op de plaats

AEX maakt pas op de plaats
7 jan 2013 om 17:55

De Amsterdamse beurs heeft maandag een pas op de plaats gemaakt bij gebrek aan richtinggevend nieuws. De AEX sloot 0,1 procent lager op 351,24 punten. De andere Europese beurzen lieten sterkere verliezen zien.

 

"Een lauwe dag met lage volumes", aldus Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Nijkamp wijt dit naast een gebrek aan nieuws aan een afwachtende houding voor het cijferseizoen. Dinsdag nabeurs komt Alcoa traditiegetrouw als eerste met de cijfers.

 

Nijkamp verwacht dat in de loop van het jaar geld uit obligaties naar aandelen kan, waarbij meevallende bedrijfscijfers over het vierde kwartaal voor een versnelling kunnen zorgen.

 

ECB-president Mario Draghi spreekt vanavond nog in Berlijn. Waarschijnlijk zal de centrale bank op donderdag bij het maandelijkse besluit het rentetarief van 0,75 procent handhaven.

 

Stijgers en dalers

Uitblinker op de AEX is KPN, dat 6,0 procent won nadat Citigroup het advies voor het telecombedrijf verhoogde van Neutraal naar Kopen. Analisten van de zakenbank denken dat KPN andere mogelijkheden heeft om de balans te repareren dan een sterk verwaterende claimemissie die beleggers vrezen. Citigroup merkt daarbij op dat KPN goede toegang heeft tot de kapitaalmarkt, getuige ook de in juli uitgegeven obligatielening.

 

Air France-KLM won 3,6procent. Dit weekend schreef een Italiaanse krant dat Air France-KLM Alitalia geheel zou kunnen gaan overnemen. Analisten bij JPMorgan Cazenove vinden de timing van een vermeende acquisitie ongelukkig omdat beide luchtvaartmaatschappijen ingrijpend aan het reorganiseren zijn. De analisten zien echter wel brood in een combinatie van Air France-KLM en Alitalia als onderdeel van de consolidatie van de Europese luchtvaartsector. Air France-KLM heeft inmiddels de berichtgeving ontkend.

 

Andere stijgers in de AEX waren ING met 2,6 procent, SBM Offshore met 1,6 procent en Philips, dat 1,1 procent won na een koersdoelverhoging tot 25 euro door Nomura.

 

Naast ING lagen ook andere financials, zowel in Nederland als daarbuiten, er goed bij. Mondiale toezichthouders spraken afgelopen weekend af de liquiditeitseisen te zullen versoepelen. Banken hoeven pas later en stapsgewijs aan de regels voor de kasbehoefte te voldoen. Daarbij zullen voor banken minder strenge regels gelden voor de activa die in geval van nood te gelde kunnen worden gemaakt.

 

De dalers in de AEX werden maandag aangevoerd door Unibail-Rodamco met 2,4 procent, gevolgd door TNT Express en ASML met respectievelijk 2,1 en 2,0 procent. ASML kreeg een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch, dat het aandeel afwaardeerde van Kopen naar Neutraal.

 

In de AMX (+0,4%) overstegen het aantal stijgers de dalers met groot gemak. De financiele waarden BinckBank en SNS Reaal waren de sterkste stijgers met dagwinsten van respectievelijk 6,1 en 3,9 procent. Nutreco en Vopak waren met 1,7 en 1,4 procent de grootste dalers binnen de midkap.

 

Bij de smallcaps viel vooral het verlies van Docdata op. Het fonds leverde 3,0 procent aan beurswaarde in nadat SNS Securities het advies verlaagde naar Houden.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index 0,4 procent lager op 13.376,79 punten. De breder samengestelde S&P500 Index levert eveneens 0,4 procent in en techbeurs Nasdaq weet het verlies te beperken tot 0,1 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.