Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak vlak, banken in trek in lager Europa

Beursupdate: Damrak vlak, banken in trek in lager Europa
7 jan 2013 om 13:48

Het Damrak heeft vandaag tot aan het begin van de middaghandel weinig beweging laten zien. Beleggers zijn in afwachting van het cijferseizoen, dat morgen start met de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa, en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Een aantal individuele aandelen valt wel op.

 

De AEX noteert 0,1 procent lager op 351,31 punten Op de andere Europese beurzen lopen de verliezen uiteen van 0,1 procent voor Milaan tot 0,6 procent voor Madrid. 

 

“Het is een pas op de plaats, maar eigenlijk een stap terug, was het niet voor de financials,” merkt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer op. 

 

Op de Stoxx Europe 600 staan de meeste sectoren in het rood, behalve de banken, die fors winnen. Mondiale toezichthouders spraken afgelopen weekend af de liquiditeitseisen te zullen versoepelen. Banken hoeven pas later en stapsgewijs aan de regels voor de kasbehoefte te voldoen. Daarbij zullen voor banken minder strenge regels gelden voor de activa die in geval van nood te gelde kunnen worden gemaakt. 

 

In Amsterdam wint ING 2,9 procent. SNS Reaal loopt 5,0 procent op. Andere opvallende stijgers in de rest van Europa zijn Deutsche Bank (+3,7%), het Spaanse Bankinter (+5,9%) en Banca Monte dei Paschi di Siena (+8,3%) uit Italië

 

Terugkeer Berlusconi weegt op Italiaanse staatsleningen

Op de obligatiemarkt stijgt volgens Bloomberg koersen de Italiaanse 10-jaars rente met 4 basispunten naar 4,30 procent na nieuws rond de terugkeer van voormalig premier Silvio Berlusconi. Berlusconi zei voorafgaand aan de verkiezingen eind februari dat de breuk met oud-coalitiepartner Lega Nord is gelijmd. Uit de peilingen blijkt dat de alliantie van Berlusconi’s PdL-partij en Lega Nord in de verkiezingen tweede zou worden, nog voor het verbond van partijen rond Mario Monti.

 

Beursagenda leeg

De beursagenda is vandaag aan de lichte kant. ECB-president Mario Draghi spreekt vanavond nog in Berlijn. Waarschijnlijk zal de centrale bank op donderdag het rentetarief van 0,75 procent handhaven. 

 

Naast Europa gaat de aandacht ook uit naar Washington en de strijd over het schuldenplafond en de Amerikaanse begroting. 

 

Stijgers en dalers

Uitblinker op de AEX is KPN, dat 4,9 procent wint nadat Citigroup het advies voor het telecombedrijf verhoogde van Neutraal naar Kopen. Analisten van de zakenbank denken dat KPN andere mogelijkheden heeft om de balans te repareren dan de sterk verwaterende claimemissie die beleggers vrezen. Citigroup merkt daarbij op dat KPN goede toegang heeft tot de kapitaalmarkt, getuige ook de in juli uitgegeven obligatielening.

 

Air France-KLM heeft eerder verliezen weggewerkt en noteert 2,9 procent hoger. Dit weekend schreef een Italiaanse krant dat Air France-KLM Alitalia geheel zou kunnen gaan overnemen. 

 

Analisten bij JPMorgan Cazenove vinden de timing van een vermeende acquisitie ongelukkig omdat beide luchtvaartmaatschappijen ingrijpend aan het reorganiseren zijn. De analisten zien echter wel brood in een combinatie van Air France-KLM en Alitalia als onderdeel van de consolidatie van de Europese luchtvaartsector. Air France-KLM heeft inmiddels de berichtgeving ontkend. 

 

Philips (+0,6%) profiteert van een koersdoelverhoging door Nomura van 20,00 naar 25,00 euro bij een onveranderd Kopen advies. Volgens de analisten van Nomura kunnen de investeringen door Amerikaanse ziekenhuizen gaan meevallen, ondanks de onzekerheid rond de fiscal cliff. De analisten zijn daarom meer gerust over hun winstverwachting voor Philips voor 2013. Daarbij bestaat er zowel in 2012 als 2013 een opwaarts risico voor de winstcijfers van de Healthcare divisie van het concern.  

 

SBM Offshore (2,0%), Aegon (+1,4%) zijn ook in trek. Royal Dutch Shell (-0,8%) verliest na nieuws dat het gestrande Kulluk platform in de Golf van Alaska vlot is getrokken en inmiddels weer te water is achter een sleepboot. ASML (-2,2%) leidt de 12 verliezers nadat Bank of America Merrill Lynch het advies voor de chipmachinefabrikant verlaagde van Kopen naar Neutraal.

 

Bij de midkapaandelen doen BinckBank (+3,3%) en Imtech (+3,4%) goede zaken. Vanochtend bevestigde Imtech de doelstellingen voor 2015 en gaf daarbij aan dat de orderportefeuille in 2012 met 12 procent steeg tot 6,5 miljard euro.

 

Imtech, dat op 19,45 euro noteert, begin meer en meer te herstellen van de bodem van minder dan 16 euro die eind november werd gezet toen het aandeel in het vizier was genomen door hedgefondsen en er Verkopen advies uitkwam van ABN AMRO. “Als je een veer indrukt, en je laat los, dan ga je weer omhoog. Iedereen begint zich te realiseren dat het onzin was,” zegt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers over de koersontwikkeling van de technische dienstverlener. 

 

Wereldhave stijgt 2,1 procent nadat het vastgoedfonds aankondigde de Amerikaanse portefeuille te hebben verkocht voor 720 miljoen dollar. Analist Stephan van Weeren van Petercam sprak van een “hele nette” prijs waardoor de balans er weer “keurig” voor staat. 

 

Smallcap Docdata keldert 4,2 procent nadat SNS Securities het advies verlaagde van Kopen naar Houden omdat het bedrijf Zalando, een grote klant, verliest. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.