Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Platina muntstuk laten slaan om schuldenplafond te ontwijken`

`Platina muntstuk laten slaan om schuldenplafond te ontwijken`
7 jan 2013 om 15:54

De Amerikaanse minister van Financiën kan het beste een platina muntstuk met een nominale waarde van bijvoorbeeld een biljoen dollar laten slaan om de crisis van het inmiddels bereikte schuldenplafond ongedaan te maken. Dat schrijft de Nobelprijs winnende econoom Paul Krugman op zijn blog op de website van de New York Times.

 

Krugman die, evenals een aantal andere economen, het voorstel al vaker heeft gedaan, zegt dat de minister het muntstuk vervolgens bij de Fed moet deponeren. De centrale bank zal dan de rekening van de staat moeten crediteren. De econoom stelt dat de Fed hiertoe is verplicht vanwege een maas in de Amerikaanse wet. Daardoor kan de federale overheid blijven werken en zal het schuldenplafond een waardeloos politiek pressiemiddel blijken te zijn, stelt Krugman.

 

Het blog komt nadat de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell dit weekend volgens berichtgeving heeft gezegd niet akkoord te gaan met wat voor belastingverhogingen dan ook als onderdeel van een grootschalig akkoord voor het begrotingstekort en het schuldenplafond.  

 

In tegenstelling tot  Republikeinen willen de Democraten dat bezuinigingen meer verdeeld zijn tussen uitgavenverlagingen en belastingverhogingen. 

 

De Verenigde Staten hebben inmiddels het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar bereikt en mogen daarom geen nieuwe schulden meer uitgeven boven die limiet. Het ministerie van Financiën weet nog door middel van kunst en vliegwerk wantbetaling en het stilvallen van de federale overheid te voorkomen. De verwachting is dat hiermee een crisis tot eind februari kan worden uitgesteld.

 

“Wij hebben deze rare en destructieve institutie die het schuldenplafond is; deze stelt het Congres in staat belasting- en uitgavenwetgeving goed te keuren die een groter begrotingstekort veronderstellen – belasting- en uitgavenwetgeving die de president wettelijk verplicht is uit te voeren – en daarbij het Congres de mogelijkheid geeft de president geen toestemming te geven om [hiervoor] te lenen,” schrijf Krugman op zijn blog. 

 

Volgens Krugman zijn de Republikeinen dermate onredelijk door het schuldenplafond in te zetten in het conflict over de begroting dat de “gimmick” met het platina muntstuk noodzakelijk is. Wiens aangezicht op het muntstuk moet staan weet Krugman al: de Republikeinse leider John Boehner. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.