Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak licht in afwachting van cijferseizoen

Beursupdate: Damrak licht in afwachting van cijferseizoen
8 jan 2013 om 10:54

Het Damrak heeft vanochtend in rustige handel het openingsverlies vastgehouden. Beleggers zoeken voor de openingsrally van 2013 bevestiging in de kwartaalcijfers van bedrijven, die vanaf vanavond naar buiten beginnen te komen. 

 

Tegen de klok van elf uur verliest de AEX 0,2 procent op 350,44 punten. De AEX schoot op 2 januari bijna 8 punten omhoog vanwege opluchting over het fiscal cliff akkoord. De index beweegt sindsdien zijwaarts rond niveaus die voor het laatst zijn opgetekend in mei 2011. 

 

“De beurs blijft er nog steeds goed bij liggen nadat we de rally hebben gehad. We gaan op dit moment nergens heen want we zijn in afwachting daarop [de kwartaalcijfers],” zegt  André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer

 

Volgens door Keijser Capital verzamelde data van Bloomberg steeg de winst per aandeel van bedrijven van de AEX in 2012 met meer dan 18 procent. Op 17 januari opent ASML als eerste Nederlandse bedrijf de boeken. De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa trapt traditiegetrouw het cijferseizoen af en zal vanavond naar verwachting een terugkeer naar winst laten zien. 

 

Analisten gepolst door persbureau Reuters verwachten dat de winst per aandeel van S&P 500 bedrijven in het vierde kwartaal van 2012 een matige groei van 2,8 procent lieten zien vergeleken met dezelfde periode in 2011. Dat is nog wel hoger dan de zeer nipte winstgroei van 0,1 procent in het derde kwartaal. 

 

Op de andere Europese beurzen is voorafgaand aan de start van het cijferseizoen het beeld verdeeld, waarbij Frankfurt (-0,2%) licht verliest, terwijl Milaan (+0,4%) aan kop gaat. 

 

Telecomaandelen zijn vandaag in trek, waarbij Telekom Austria (-2,1%) de uitzondering is. Het bedrijf, waarin supermiljardair Carlos Slim grootaandeelhouder is, zei vanochtend te verwachten dat de moeilijke marktomstandigheden ook in 2013 zullen doorzetten. Aandeelhouders moeten daarom rekening houden met een vlak dividend, aldus Telekom Austria.

 

Naast Alcoa kijken beleggers uit naar een aantal Europese macrocijfers, waaronder de maandelijkse werkloosheid en het economisch sentiment. De Griekse premier Antonis Samaras bezoekt vandaag de Dutise bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en het Europese noodfonds ESM zal kortlopende schulden uitgeven.

 

Stijgers en dalers

KPN (+2,6%) leidt de 9 stijgers op de AEX nadat het Australische Macquarie het advies voor het telecombedrijf verhoogde van Underperform naar Outperform. Aperam wint 1,5 procent. 

 

Air France-KLM (+0,7%), dat vanochtend de maandelijkse vervoerscijfers bekendmaakte, is uit het rood gekomen en wint 0,5 procent. Vanochtend schreef de krant Les Echos dat Etihad, de partnermaatschappij van Air France-KLM, bereid is een minderheidsbelang te nemen in Alitalia. Daarmee zou voorkomen worden dat Alitalia in vijandige handen komt, zodat Air France-KLM in een later stadium de Italiaanse maatschappij alsnog kan inlijven.

 

TNT Express (-2,1%) leidt de verliezers na berichtgeving over nieuwe problemen rond de overname door UPS. De Financial Times schreef dat UPS moeite heeft met het verkopen van activa van TNT Express, waardoor het Amerikaanse bedrijf meer en meer in de knel komt om de overname van de Nederlandse pakjesbezorger goedgekeurd te krijgen door Brussel. Volgens de zakenkrant zou FedEx afwijzend hebben gereageerd op het aanbod van UPS om de activa van TNT Express over te nemen. Daardoor zou het Franse DPD de enige gegadigde zijn voor een pakket activiteiten in 16 EU-landen, waaronder Spanje en Portugal. De Europese Commissie, die bang is voor mededingsproblemen als TNT Express wordt overgenomen, zou echter niet overtuigd zijn dat DPD een volwaardige speler is op de Europese pakjesmarkt. 

 

Royal Dutch Shell noteert vlak nadat het platform Kulluk is vlotgetrokken en inmiddels veilig in de haven van Killiuda Bay is aangekomen. Unilever, de andere zwaargewicht, verliest 0,4 procent nadat Rabobank het koersdoel verhoogde van 32,00 naar 34,00 euro bij een onveranderd Kopen advies. 

 

Opvallende stijgers en dalers op de AMX en bij de smallcaps zijn Brunel (-1,5%), Wereldhave (+1,9%) en Kendrion (+1,8%).

 

Verwachtingen

– Alcoa Q4 WPA 0,07 dollar (Reuters) vorig -0,03 dollar

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.