Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: sterke stijging economisch sentiment eurozone

Update: sterke stijging economisch sentiment eurozone
8 jan 2013 om 11:25

Ondernemers en huishoudens in de eurozone waren in december een stuk minder somber gestemd over de economie, ondanks dat de werkloosheid in de regio naar een nieuw record steeg. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Europese Commissie en statistiekbureau Eurostat.  

 

De samengestelde index voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen (ESI) steeg van 85,7 in november tot 87,0 in december, het hoogste niveau sinds juli.  Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op 86,2. Tijdens de crisis van 2008-2009 bereikte de index een dieptepunt op circa 70. Het langjarige gemiddelde van de index staat op 100.

 

Consumenten waren iets minder pessimistisch, waardoor de vertrouwensindex steeg van -26,9 naar -26,5. Ook waren ondernemers in de bouw, industrie en dienstverlening minder zwartgallig. 

 

De ESI van Duitsland, de grootste economie in de eurozone, steeg met een punt naar 96,6 doordat vooral dienstverleners een stuk positiever werden.

 

Daarnaast verbeterden de ESI’s in crisislanden Italië, Griekenland en Portugal fors van lage niveaus. Zo schoot de Griekse vertrouwensindex omhoog van 79,0 naar 84,1 doordat het pessimisme in de industrie veel minder overheersend was. 

 

De Nederlandse ESI steeg van 84,0 naar 84,20. Ook de Franse en Spaanse ESI’s namen licht toe .

 

Werkloosheid torenhoog

Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat bleek vanochtend dat de werkloosheid toenam van 11,7 procent in oktober naar 11,8 procent in november. Dat is wederom een nieuw record en het hoogste niveau sinds Eurostat de cijfers bijhoudt. De jeugdwerkloosheid schoot omhoog van 23,9 naar 24,4 procent. 

 

De werkloosheid liep uiteen van 4,5 procent in Oostenrijk tot 26,6 procent in Spanje. In Griekenland, waar de cijfers tot september lopen, bedroeg de werkloosheid 26,0 procent. Ierland was de enige eurolidstaat waar de werkloosheid daalde, namelijk van 14,7 naar 14,6 procent. 

 

De Nederlandse werkloosheid liep op van 5,5 naar 5,6 procent. Eurostat hanteert andere werkloosheidsdefinities dan nationale statistiekbureaus.

 

Update: om meer informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.