Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger op 350 punten rond

AEX sluit hoger op 350 punten rond
9 jan 2013 om 18:02

De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten nadat Alcoa het cijferseizoen met succes aftrapte.

 

Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds was te spreken over een "heel goede" outlook die de aluminiumproducent afgaf. Als barometer voor de bedrijfscijfers die nog komen, is Alcoa echter slechts beperkt bruikbaar, aldus Van Zeijl.

 

De AEX won 0,3 procent op 350 punten rond. De Franse en de Duitse beurs wonnen eveneens 0,3 procent. De winst van de AEX werd "gecamoufleerd" door het stevige verlies van zwaargewicht ArcelorMittal, aldus Michael Jabroer van Mijn-Effecten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX waren drie uitschieters. KPN en TNT Express wonnen respectievelijk 3,7 en 3,9 procent, terwijl ArcelorMittal juist 2,5 procent inleverde.
Kepler Capital Markets verhoogde het advies voor KPN naar Houden, nu volgens de analist het slechte nieuws in de koers is verwerkt. Het koersdoel werd verlaagd naar 4,50 euro en Kepler waarschuwde beleggers dat KPN voorzichtig blijft met dividend uitkeren. KPN sloot op 4,10 euro

 

De koers van TNT Express blijft bewegen tussen hoop en vrees. Een goedkeuring van de overname door UPS biedt flink koerspotentieel, maar bij een afwijzing vrezen analisten voor een fikse koersval.

 

ArcelorMittal is van plan met een emissie 3,5 miljard dollar uit de kapitaalmarkt te halen nadat de staalreus eerder al activa in de verkoop deed om de schuldpositie op te vijzelen en de zwakte op de staalmarkt in met name Europa op te kunnen vangen. “Waarschijnlijk is al het negatief nieuws nu geprijsd,” zegt een analist van ING.

 

In de AMX (+0,7%) overwegend groen op de borden. Delta Lloyd won 6,6 procent nadat Aviva het resterende belang van ruim 19 procent in de Nederlandse verzekeraar verkocht. Volgens een analist van ING is de dreiging die uitging van deze verkoop nu weg en Van Zeijl van SNS denkt dat er nu ruimte is voor Delta Lloyd om de onderwaardering ten opzichte van Europese sectorgenoten in te lopen.

 

Het grootste koersverlies in de midkap kwam opnieuw voor rekening van Vopak. Het opslagbedrijf zag 2,2 procent aan beurswaarde verdampen.

 

Smallcap Xeikon won woensdag ruim 22 procent op 4,59 euro. Dinsdag werd de handel in het fonds stilgelegd en bleek er een overnamegesprek plaats te vinden. Analisten van KBC Securities rekenen op een overnameprijs van 4,50 euro.

 

Tussenstand Wall Street

Nadat de Europese markten sloten, noteerde de Dow Jones Index 0,6 procent hoger op 13.414,16 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,4 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,6 procent aan.

 

Aluminiumproducent Alcoa wist in het vierde kwartaal conform de verwachting terug te keren naar winst, gesteund door een meevallende omzet. Daarbij meldde het Amerikaanse bedrijf, dat traditiegetrouw het cijferseizoen aftrapt, dat de mondiale vraag naar aluminium dit jaar wat sterker zal groeien met 7 procent. Aandelen Alcoa wonnen dinsdagavond 1,1 procent in de handel nabeurs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.